Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018

102 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς (ΕΕΑ) του ΓΧΚ Ονομασία Καθορισμένα πεδία αναλύσεων (Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625) Εργαστήριο Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Εργ. 05) Υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων και ουσιών με αναβολική δράση σε ζώα και προϊόντα τους. Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων και POP’s (Εργ. 08) Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε δημητριακά, τρόφιμα ζωικής προέλευσης, φρούτα και λαχανικά και μεμονωμένων φυτοφαρμάκων (single method). Επίσης, είναι το εργαστήριο αναφοράς για διοξίνες και PCB’s. Εργαστήριο Ελέγχου Υλικών σε Επαφή με Τρόφιμα και Παιδικών Παιχνιδιών (Εργ. 12) Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα. Εργαστήριο Περιβαλλοντικής κ.α. Επιβάρυνσης Τροφίμων και Φυσικών Τοξινών (Εργ. 14) Μυκοτοξίνες & φυτικές τοξίνες σε τρόφιμα, βαρέα μέταλλα και αζωτούχες ενώσεις σε τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης και ρυπαντές επεξεργασίας τροφίμων σε τρόφιμα. Εργαστήριο Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων (Εργ. 16) Listeria monocytogenes και Coagulase Positive Staphylococci . Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσοβιολογίας Τροφίμων (Εργ. 21) Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) σε τρόφιμα και ζωοτροφές Πίνακας 2: Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς (ΕΕΑ) του ΓΧΚ βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 Δημοσιεύσεις ΓΧΚ σε επιστημονικά περιοδικά - 2018 1. C. Christou, A. Agapiou, R. Kokkinofta , 2018. “Use of FTIR spectroscopy and chemometrics for the classification of carobs origin”, Journal of Advanced Research 10, 1-8. 2. D. Kafouris, G. Stavroulakis, M. Christofidou, X. Iakovou, E. Christou, l. Paikousis, M. Christodoulidou, E. Ioannou- Kakouri, S. Yiannopoulos , 2018. “Determination of acrylamide in food using a UPLC–MS/MS method: results of the official control and dietary exposure assessment in Cyprus”, Food Additives & Contaminants: Part A35:10, 1928-1939. 3. D. Christodoulou, O. Kourouzidou, M. Hadjigeorgiou, P. Hadjiloizou, M. Constantinou , 2018. “Multi-residue analysis of pesticide residues in fruits and vegetables using gas and liquid chromatography with mass spectrometric detection”, Journal for Quality, Comparability and Reliability in Chemical Measurement, Vol. 23(3):145-175. 4. G. Stavroulakis, D. Kafouris, M. Christofidou, L. Paikousis, E. Christou, M, Christodoulidou, E. Ioannou-Kakouri , 2018. “Occurrence of Nitrate in Vegetables and Dietary Exposure Assessment for the Cypriot Adolescent Consumers”, Accreditation and Quality Assurance, 23, 115-122. Πίνακας 3: Δημοσιεύσεις ΓΧΚ σε επιστημονικά περιοδικά - 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0