Αγρότης, τεύχος 476

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 6 53 ΟΙΝΩΝ ΝΕΑ όπου το πάνελ ομιλητών ανέδειξε ότι οι γηγενείς ποικιλίες αποτελούν στοιχείο μοναδικότητας και αυθεντικότητας των οίνων που παράγονται σε διάφορες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου, καθώς και στοιχείο διαφοροποίησης από τον διεθνή ανταγωνισμό. Η απόλυτη απεικόνιση ευγενούς άμιλλας σε έναν οινικό διαγωνισμό έλαβε χώρα το τετραήμερο 9 -12 Απριλίου, και πάλι στo Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό, όπου τα κορυφαία δείγματα οίνου της Κύπρου από 36 οινοποιεία διαγωνίστηκαν ανώνυμα και επί ίσοις όροις στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως αυτές καθορίζονται σε αντίστοιχο πρότυπο του OIV. Το γεγονός του διαγωνισμού καλύφθηκε δημοσιογραφικά από διεθνή ομάδα έγκριτων οινογράφων, η οποία προσκλήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ εκτενής δημοσιότητα δόθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Στο πλαίσιο της στρατηγικής επικοινωνίας και προβολής όλων των εκδηλώσεων, οργανώθηκαν θεματικές εκδρομές στους «Δρόμους του Κυπριακού Οίνου» για τους/τις προσκεκλημένους ξένους/ες και Κύπριους/Κύπριες δημοσιογράφους που κάλυψαν τον διαγωνισμό. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την τελετή βράβευσης και το επίσημο δείπνο στις 13 Απριλίου, στο Royal Hall στη Λευκωσία. Σε ομιλία του κατά την τελετή βράβευσης, ο Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε όλους/ες τους/τις οινοποιούς που συμμετείχαν και υποστήριξαν τον 12 ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, ώστε να στεφθεί για ακόμη μια χρονιά με επιτυχία, σημειώνοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή τους δεν θα είχε υπόσταση αυτός ο θεσμός. Ανέφερε ότι ο φετινός διαγωνισμός έχει αναδείξει τη συνεχιζόμενη εξέλιξη και την ανοδική πορεία της ποιότητας που προσφέρει ο κυπριακός οίνος, ο οποίος μπορεί να σταθεί ισάξια και επάξια στις εξεζητημένες αγορές του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι «…απόψε βραβεύεται ο κυπριακός οίνος, ο οίνος του τόπου μας, ως επιστέγασμα του κόπου και της συνεργασίας των αμπελουργών, των οινοποιών, των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών που οδήγησε στη μεγάλη οινική πρόοδο που καταγράφει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια». Τονίζεται ιδιαίτερα ότι τα αποτελέσματα του 12 ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου αποτυπώνουν τη μεγέθυνση ποιότητας της κυπριακής οινοπαραγωγής και τεκμηριώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη συστηματικής και επαρκούς στήριξης του αμπελοοινικού τομέα της Κύπρου. Η οργάνωση του εκάστοτε Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου από το Τμήμα Γεωργίας, ως ενός ανεξίτηλου θεσμού ευγενούς άμιλλας και ανταγωνιστικής δοκιμασίας μεταξύ των Κύπριων οινοποιών στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα και αντανακλά την πρόθεση του κράτους να πραγματοποιεί δράσεις προσανατολισμένες στην αγορά. Καταγράφεται ότι: • 177 οίνοι από σύνολο 194 συμμετοχών έχουν λάβει βαθμολογία πάνω από 80 μονάδες και, ως εκ τούτου, είχαν δικαίωμα βράβευσης ακόμη και με χρυσό μετάλλιο, εάν δεν υπήρχε ο περιορισμός από τον OIV για βράβευση όχι περισσοτέρου του 30% των συμμετεχόντων οίνων. Από αυτούς τους 177 οίνους: • 13 οίνοι έχουν λάβει βαθμολογία πάνω από 80 μονάδες (δηλαδή χάλκινο μετάλλιο). • 72 οίνοι έχουν λάβει βαθμολογία πάνω από 82 μονάδες (δηλαδή αργυρό μετάλλιο). • 87 οίνοι έχουν λάβει βαθμολογία μεταξύ 85 και 91 μονάδων (δηλαδή χρυσό μετάλλιο). • 5 οίνοι έχουν λάβει βαθμολογία πάνω από 92 μονάδες (δηλαδή μεγάλο χρυσό μετάλλιο). Τελικά, έχουν βραβευθεί 65 οίνοι: • 5 με Μεγάλα Χρυσά • 60 με Χρυσά • Ανάμεσα στα 60 Χρυσά έχουν απονεμηθεί 5 Ειδικές Διακρίσεις σε οίνους από γηγενείς ποικιλίες. Καταληκτικά, ο 12 ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου και οι παρεμφερείς εκδηλώσεις ήταν ένα σαφές και έμπρακτο δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής για περαιτέρω ενδυνάμωση του αμπελοοινικού τομέα και ενίσχυσης του τοπικού χαρακτήρα που έχουν αναπτύξει οι οίνοι της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια στη βάση του μοναδικού terroir της χώρας μας. Ένα terroir με ιστορικό και αυτόρριζο αμπελώνα, με το προνόμιο να είναι απαλλαγμένος από τη φυλλοξήρα, τη μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών που τον συνθέτουν και τη σπανιότητα της κουμανδαρίας ως ναυαρχίδας της κυπριακής οινικής παραγωγής ποιότητας.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0