Αγρότης, τεύχος 476

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 6 43 Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΑ αυτού προσδίδουν υψηλότερη αίσθηση γλυκύτητας καρπών, γεγονός που τους καθιστά πιο αρεστούς στο καταναλωτικό κοινό. Τα στοιχεία που αφορούν στις υπό μελέτη ποικιλίες παρουσιάζονται στον Πίνακα 1. Επιπρόσθετα, αξιολογήθηκε η συμπεριφορά των ποικιλιών κερασιάς ως προς δύο φυσιολογικές ανωμαλίες, την ευαισθησία σκισίματος καρπών και τον σχηματισμό δίδυμων καρπών (Πίνακας 1). Μετά από τη συλλογή στοιχείων μετρήθηκε η συχνότητα εμφάνισης καρπών ανά ποικιλία που εμφανίζουν φυσιολογικές ανωμαλίες, ως ποσοστό επί τοις εκατό (%). Όσον αφορά στην ευαισθησία των ποικιλιών στο σκίσιμο των καρπών, η ποικιλία Utah Giant εμφανίζει τη μεγαλύτερη ευπάθεια με ποσοστό σκισμένων καρπών 16,02%, διαφέροντας στατιστικά σημαντικά από όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες οι οποίες δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο, η ποικιλία Utah Giant παρουσιάζει εξαιρετικά παραγωγικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η ευαισθησία της στο σκίσιμο χρήζει περαιτέρω έρευνας με στόχο τη μείωση του φαινομένου αυτού. Το μεγαλύτερο ποσοστό σχηματισμού δίδυμων καρπών εμφανίζει η ποικιλία Black Tartarian (3,7%) και διαφέρει σημαντικά σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποικιλία Bigarreau Summit δεν παρουσίασε καθόλου δίδυμους καρπούς. Πίνακας 1: Ποιοτικά στοιχεία και φυσιολογικές ανωμαλίες εννέα ποικιλιών κερασιάς. Τα στοιχεία αφορούν στους μέσους όρους διαδοχικής πενταετίας. Διαφορετικοί λατινικοί χαρακτήρες δηλώνουν στατιστικά σημαντικές διαφορές, Duncan’s test (p≤0.05) Συμπεράσματα Η ποιοτική παραγωγή κερασιών περιλαμβάνει την αντιμετώπιση διάφορων κινδύνων λόγω απρόβλεπτων και αντίξοων κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών που ενδέχεται να παρουσιαστούν σε ένα καλλιεργητικό έτος. Φαινόμενα όπως χαλαζόπτωση, παγετοί, καύσωνες, ζημιές από ανέμους, δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την επικονίαση, βροχή κατά τη συγκομιδή κ.ά., γίνονται ολοένα και πιο έντονα επηρεάζοντας σημαντικά την παραγωγικότητα των ποικιλιών. Ως εκ τούτου, η διαχείριση οπωρώνων κερασιάς, στο πλαίσιο της ευρύτερης κλιματικής αλλαγής, πρέπει να περιλαμβάνει πρακτικές οι οποίες να αποσκοπούν στην προστασία της καλλιέργειας, με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγής. Ένα χρήσιμο εργαλείο για τους αγρότες αποτελεί και το φαινολογικό προφίλ κάθε καλλιεργούμενης ποικιλίας. Η γνώση του χρόνου εμφάνισης των φαινολογικών σταδίων και της μεταβλητότητάς τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, αρχικά στην εύρεση των κατάλληλων ποικιλιών για καλλιέργεια και μετέπειτα στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την ανάπτυξή τους. Μακροπρόθεσμα, η κατανόηση της φαινολογικής συμπεριφοράς των ποικιλιών συμβάλλει στη σταθεροποίηση της απόδοσης και ποιότητας, παρέχοντας τους χρόνους για έγκαιρη άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία. Καθώς η εγκατάσταση μιας νέας φυτείας αποτελεί κρίσιμη απόφαση για κάθε αγρότη, διάφοροι καθοριστικοί παράγοντες οι οποίοι αλληλοεπιδρούν και επηρεάζουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της καλλιέργειας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τα αρχικά στάδια σχεδιασμού. Λόγω της σημαντικής παραλλακτικότητας που παρουσιάζουν οι καλλιεργούμενες ποικιλίες κερασιάς, η επιλογή της ιδανικής ποικιλίας αποτελεί βασική συνιστώσα κατά τον σχεδιασμό ενός νέου οπωρώνα. Παράμετροι όπως η εποχή ωρίμασης των ποικιλιών (πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες), τα τυπικά χαρακτηριστικά του καρπού (σχήμα, μέγεθος, τραγανότητα, χρώμα φλοιού και σάρκας), οι απαιτήσεις των ποικιλιών σε ώρες ψύχους (θερμοκρασίες κάτω των 7°C) και η αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες, συντείνουν στη διαφοροποίηση των ποικιλιών αυξάνοντας τις διαθέσιμες επιλογές για κάθε αγρότη. Παράλληλα, η επιλογή μιας νέας ποικιλίας θα πρέπει να συνυπολογίζει και τις ιδιαιτερότητες κάθε αγροτεμαχίου όπως το μικροκλίμα, οι εδαφολογικές συνθήκες κ.ά.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0