Αγρότης, τεύχος 476

A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 6 41 Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΑ Συμπεράσματα Στις υδροπονικές καλλιέργειες ο σχετικά μικρός όγκος του υποστρώματος στο οποίο καλλιεργούνται τα φυτά, ταυτόχρονα με την ταχεία ανάπτυξη των καλλιεργειών, οδηγούν πολλές φορές σε αστοχία της άρδευσης, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών. Η συνήθης γεωργική πρακτική, η οποία βασίζεται σε προκαθορισμένους χρόνους άρδευσης, οδηγεί συχνά σε σπατάλη νερού και λιπασμάτων αφού δεν λαμβάνει υπόψη το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας ή τις ημερήσιες μεταβολές στη διαπνοή του φυτού. Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η άρδευση με βάση την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις υδατικές ανάγκες των φυτών, χωρίς να γίνεται σπατάλη νερού και λιπασμάτων. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναρτηθεί σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Ι.Γ.Ε. (http://news. ari.gov.cy/solar.html ) . Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια οι φυτο-αισθητήρες έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για τον προγραμματισμό της άρδευσης όσο και για τη διόρθωση ενός σφάλματος της άρδευσης μέσω ενός δικτύου αξιολόγησης της ανατροφοδότησης του ιδίου του φυτού σε πραγματικό χρόνο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο δείκτης υδατικής καταπόνησης της καλλιέργειας ο οποίος, στη διεθνή βιβλιογραφία, αναφέρεται ως crop water stress index. Αξιολόγηση ποικιλιών κερασιάς Σωτηρούλα Ιωαννίδου Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών Δέσποινα Πίτσιλλου Τεχνικός Γεωργικών Ερευνών Η καλλιέργεια της κερασιάς (Prunus avium L.) έχει μεγάλη εμπορική αξία, καθώς τα κεράσια εμφανίζονται νωρίς στην αγορά σε εποχή που υπάρχει έλλειψη νωπών καρπών. Ευδοκιμεί, κυρίως, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της οροσειράς Τροόδους, όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επιτυχή ανάπτυξη και καλλιέργεια του είδους. Στην Κύπρο η καλλιεργούμενη έκταση κερασιών, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (2016), ανέρχεται περίπου στα 212 εκτάρια και η παραγωγή στους 399 τόνους, ποσότητα η οποία δεν επαρκεί για την τοπική ζήτηση, η οποία καλύπτεται με εισαγωγές, κυρίως από την Ελλάδα. Πέρα από την αυτόδηλη σημασία της θρεπτικής αξίας των κερασιών ως προς την ανθρώπινη υγεία, η άριστη εμφάνιση που διαθέτουν σε συνδυασμό με τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά προσθέτουν στην ελκυστικότητά τους, με αποτέλεσμα οι καρποί να κατατάσσονται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους για το καταναλωτικό κοινό, γεγονός το οποίο δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν. οι οποίες να είναι παραγωγικές, να αποδίδουν καρπούς εξαιρετικής ποιότητας και να προσφέρουν τη δυνατότητα για χρονική κλιμάκωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της περιόδου εμπορίας. Μεθοδολογία Στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας που πραγματοποίησε ο Κλάδος Δενδροκομίας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ), αξιολογήθηκαν εννέα ποικιλίες κερασιάς Σε παγκόσμιο επίπεδο η στροφή αρκετών καλλιεργητών στο συγκεκριμένο είδος οφείλεται τόσο στην υψηλή οικονομική και διαιτητική αξία του παραγόμενου προϊόντος έναντι άλλων οπωροφόρων φρούτων, όσο και στην ευρεία πλέον χρήση υποκειμένων προερχόμενων από γονότυπους ελεγχόμενης ανάπτυξης τα οποία επιτρέπουν πυκνότερες φυτεύσεις. Σκοπός τηςπαρούσας εργασίας είναι ηαξιολόγησηποικιλιών κερασιάς κάτω από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κύπρου, με στόχο την ανάδειξη των βέλτιστων ποικιλιών

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0