Γαστρονομία εν Κύπρω
43 Παράθυρο στη γεύση νεται κατά την περίοδο Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου και η συγκομιδή κατά τους μήνες Μάρτιο - Ιούνιο. Γι’αυτή την καλλιέργεια, χρησιμοποιείται πιστοποι- ημένος πατατόσπορος κοινοτικής προέλευσης. Ένα μέρος της παραγω- γής της ανοιξιάτικης καλλιέργειας (πατάτες μικρού μεγέθους) μπορεί να διατηρείται από τους παραγωγούς ως πατατόσπορος για ίδια χρήση, με σκοπό τη φύτευση για τη χειμερινή καλλιέργεια, κατά την περίοδο Αυγού- στου - Οκτωβρίου και συγκομιδή από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Φεβρουά- ριο. Τόσο η ανοιξιάτικη όσο και η χει- μερινή καλλιέργεια αρδεύονται. Μετά την εκρίζωση, οι κόνδυλοι συλλέγονται συνήθως με το χέρι ή με ειδικές μηχα- νές. Η τυποποίηση και η συσκευασία τους γίνεται κοντά στο χωράφι σε αδει- οδοτημένα συσκευαστήρια για να εξασφαλίζεται η φρεσκάδα τους. Η συ- νήθης πρακτική τα τελευταία χρόνια είναι η φύτευση πατατών στα χωράφια μία φορά κάθε τρία χρόνια. Το πρό- γραμμα της τριετούς αμειψισποράς που εφαρμόζεται προνοεί, μετά τη φύτευση πατατών, σπορά με σιτηρά για το επό- μενο έτος και καθόλου φύτευση κατά το τρίτο έτος. Γαστρονομία: Μπορεί να μαγει- ρευτεί με πολλούς τρόπους όπως οφτή, ψητή στον φούρνο, βραστή, τηγανητή, γεμιστή, πουρέ, κ.λπ . Χρησιμοποιείται, επίσης, ως συστα- τικό σε διάφορα άλλα φαγητά. Κολοκάσι Σωτήρας, Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας Η ονομασία Κολοκάσι Σωτήρας/Κολο- κάσι-ΠούλλεςΣωτήρας έχει καταχωρηθεί στο ευρωπαϊκό μητρώο ως Προστα- τευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από τις 3/8/2016. Το φυτό Κολο- κάσια η εδώδιμος ( Colocasia escu- lenta ), κοινώς κολοκάσι, είναι είδος λα- χανικού που ανήκει στην οικογένεια των Αρωδών (Araceae) και καλλιεργεί- ται στην Κύπρο για τους εδώδιμους υπόγειους βλαστούς (κορμούς) του (μάππες και πούλλες). Ιστορία: Η παλαιότερη αναφορά στο κολοκάσι της Κύπρου φαίνεται να ανά- γεται στο 1191 σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτα- σμό του γάμου του Ριχάρδου του Λε- οντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0