Γαστρονομία εν Κύπρω

41 Παράθυρο στη γεύση Μανταρίνια Αρακαπά Πρόκειται για μανταρίνια του είδους Citrus delisiosa Ten. τα οποία καλλιερ- γούνται κυρίως στην περιοχή του χω- ριού Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού. Είναι ευρέως γνωστά ως μανταρίνια Αρακαπά. Η μανταρινιά αυτή είναι γνωστή και ως «κυπριακή» ή «ντόπια» και είναι φημισμένη για τα εύγευστα και αρωματικά φρούτα της που φέ- ρουν, όμως, μεγάλο αριθμό σπερμά- των. Ο μέτριου μεγέθους καρπός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί κατά την ωρίμανση. Ο φλοιός είναι λείος και λε- πτός και αποσπάται εύκολα (Θεοδώρα Καπαρή-Ησαΐα, 2006). Ιστορία: Η μανταρινιά Αρακαπά εισάχ- θηκε στην Κύπρο το 1870 (Παυλίδης, 1986). Σύμφωνα με τον Π. Γεννάδιο (1914), ο πρώτος που εισήγαγε τη μαν- ταρινιά στην Κύπρο ονομαζόταν Γιου- σούφ-εφέντης και έτσι τα παλαιότερα χρόνια η μανταρινιά αυτή ήταν γνω- στή με το όνομά του. Μέθοδος παραγωγής: Τα μανταρίνια Αρακαπά ωριμάζουν την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαρτίου. Η συγκεκρι- μένη ποικιλία έχει προσαρμοστεί άρι- στα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της ημιορεινής περιοχής των χωριών πέριξ του Αρακαπά. Τα δέντρα παρου- σιάζουν ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Χαρακτη- ριστικό της ποικιλίας είναι ότι παρου- σιάζει σε έντονη μορφή το φαινόμενο

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0