Γαστρονομία εν Κύπρω

40 Γαστρονομία εν Κύπρω Πέστροφα Τροόδους Η Πέστροφα Τροόδους ( Oncorhynchus mykiss ) είναι ψάρι γλυκού νερού και εκτρέφεται σε ιχθυοτροφεία που λει- τουργούν στην οροσειρά Τροόδους. Ιστορία: Σε πολλές κοινότητες τουΤρο- όδους, από το 1960, εξαιτίας του άγονου κάποιων περιοχών για γεωργική εκμε- τάλλευση, πολλοί κάτοικοι οδηγήθηκαν στην αξιοποίηση των γύρωποταμών και φραγμάτων. Ως εκ τούτου, η εκτροφή της πέστροφας γνώρισε σημαντική ανά- πτυξη. Από το 1971, κοινότητες όπως η Κακοπετριά, οι Πλάτρες και το Φοινί έγι- ναν τουριστικός προορισμός ντόπιων και ξένων τουριστών για κατανάλωση/ αγορά πέστροφας. Μέθοδος εκτροφής: Η εκτροφή της πέστροφας γίνεται σε δεξαμενές με νερό πηγών και ρυακιών της περιοχής Τροόδους. Η παραγωγή, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συν- θήκες (ιδιαίτερα τη θερμοκρασία και βροχόπτωση), γίνεται καθόλη τη διάρ- κεια του χρόνου. Γαστρονομία: Η πέστροφα Τροό- δους καταναλώνεται ψημένη στα κάρβουνα, στη σχάρα ή στον φούρνο. Τελευταία χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0