Γαστρονομία εν Κύπρω

39 Παράθυρο στη γεύση πτες στα σπίτια τους, οι εορτάζοντες το πλήθος στην εκκλησία, καθώς, επίσης, και όσους συμμετείχαν στη διαδικασία ετοιμασίας του γαμπρού και της νύφης για το μυστήριο του γάμου. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν ειδικά ασημένια μυροδοχεία που ονομάζον- ται «μερρέχες». Το ροδόσταγμα πω- λείτο στα πανηγύρια και συνήθως γινόταν ανταλλαγή του με προϊόντα των οποίων η καλλιέργεια δεν απέδιδε στις ορεινές περιοχές όπως το σιτάρι, το «πουρκούρι» (πλιγούρι) κ.λπ . Μέθοδος παραγωγής: Τα τριαντά- φυλλα μαζεύονται τις πολύ πρωινές ώρες, προτού ο δυνατός ήλιος εξατμί- σει μέρος των αιθέριων ελαίων και τοποθετούνται κατευθείαν στον απο- στακτήρα. Οι παραγόμενοι υδρατμοί περνούν από ελικοειδή ψυκτικό σω- λήνα, υγροποιούνται και συλλέγονται. Μικρές ποσότητες ροδοστάγματος παράγονταν και με τον «λαμπίκκο» (κα- ζάνι ζιβανίας). Το ροδόσταγμα αποθη- κεύεται σε δοχεία σκούρου συνήθως χρώματος σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Γαστρονομία: Το ροδόσταγμα χρη- σιμοποιείται ευρύτατα στο σιρόπι διάφορων ειδών ζαχαροπλαστικής (π.χ. μπακλαβάδες, δάκτυλα κ.ά.) και σε άλλα γλυκά όπως το μαχαλεπί και το ρυζόγαλο. Χρησι- μοποιείται, επίσης, στην παρα- σκευή σουτζιούκκου, «ππαλουζέ» και «κκιοφτερκών».

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0