Γαστρονομία εν Κύπρω

38 Γαστρονομία εν Κύπρω Φουντούκια Πιτσιλιάς Τα Φουντούκια Πιτσιλιάς είναι εδώδιμοι ξηροί καρποί δύο κυρίως ποικιλιών φουντουκιάς, τα λεγόμενα «Ντόπια» ή «Μακρουλά» και τα «Περατικά». Ιστορία: ΤαΦουντούκια Πιτσιλιάς, γνω- στά με το όνομα «λεφτοκάρκα», απαν- τώνται στην περιοχή Πιτσιλιάς και ειδικότερα στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, από τη Μα- δαρή μέχρι την Παπούτσα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως κατά την περίοδο του Αυγούστου, σε κοινότητες της Πιτσιλιάς διοργανώνονται χοροί και φεστιβάλ του φουντουκιού. Μέθοδος παραγωγής: Ο καρπός είναι έτοιμος προς συλλογή από τα τέλη Αυ- γούστου, όταν αποχωρίζεται εύκολα από το φυλλώδες περίβλημά του και παίρνει καφέ χρώμα. Όμως, στην Πιτσι- λιά, η συγκομιδή ξεκινάει νωρίτερα, από τις αρχές Αυγούστου, για κατανά- λωση και ως φρέσκο. Μετά τη συλλογή, ξηραίνονται μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υγρασία και στη συνέχεια διατηρούνται σε κατάλληλη θερμοκρα- σία χωρίς αλλοίωση για τουλάχιστον ένα χρόνο. Γαστρονομία: Μπορούν να κατανα- λωθούν φρέσκα ή ξηρά. Φρέσκα κα- ταναλώνονται για μικρό διάστημα μετά τη συγκομιδή τους προτού ξεφλουδιστούν και αποξηραθούν. Οι ξηροί καρποί μπορούν να κατα- ναλωθούν από μόνοι τους, να χρησι- μοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία παρασκευής σοκο- λάτας ή να αποτελέσουν συνοδευ- τικό αλκοολούχων ποτών. Ροδόσταγμα Το ροδόσταγμα είναι απόσταγμα ολό- κληρου του άνθους της Ροδής της Δαμασκηνής ( Rosa damascena ). Ιστορία: Η παραγωγή ροδοστάγματος γινόταν από παλιά, κυρίως στα ορεινά χωριά του Τροόδους, με πιο φημι- σμένα τα χωριά Μηλικούρι και Αγρός. Το ροδόσταγμα είχε σημαντική θέση στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Κυπρίων. Παλιά μέχρι και τις αρχές του 20 ού αιώνα οι Κύπριοι συνήθιζαν να ραίνουν με ροδόσταγμα τους επισκέ-

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0