Γαστρονομία εν Κύπρω

37 Παράθυρο στη γεύση της «ποσυρτής» μπορεί να χρησιμο- ποιηθούν, επίσης, καρυκεύματα όπως αρτυσιά (κύμινο) και μαύρο πιπέρι. Λούντζα Πιτσιλιάς: Για την παρασκευή του προϊόντος χρησιμοποιείται χοιρινό φιλέτο. Η διαδικασία είναι όμοια με την παρασκευή της «ποσυρτής». Γαστρονομία: Το χοιρομέρι, η λούν- τζα και η «ποσυρτή» Πιτσιλιάς μπο- ρούν να καταναλωθούν ως μεζέδες και να συνοδεύσουν, για παρά- δειγμα, αλκοολούχα ποτά. Επίσης, η λούντζα και η «ποσυρτή» Πιτσιλιάς μπορούν να καταναλωθούν στο πρόγευμα αλλά και ως πρόχειρο φα- γητό, τηγανισμένα ή ψημένα στη σχάρα. Λουκάνικο Πιτσιλιάς Το Λουκάνικο Πιτσιλιάς είναι το κρασάτο καπνιστό λουκάνικο το οποίο παρα- σκευάζεται στις κοινότητες της Πιτσιλιάς. Ιστορία: Τα λουκάνικα, όπως και τα υπόλοιπα αλλαντικά, αποτελούσαν μια από τις βασικότερες τροφές των αγρο- τικών οικογενειών. Η απουσία ψυγείων οδήγησε στη χρήση μεθόδων μέσω των οποίων εξασφαλιζόταν η συντή- ρηση του κρέατος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η Πιτσιλιά, η οποία είναι περιοχή με μεγάλο υψόμετρο και ψυ- χρότερο κλίμα, σύμφωνα με τη βιβλιο- γραφία είχε φήμη στην παρασκευή λουκανίκων. Μέθοδος παραγωγής: Ετοιμάζονται τα «τσιρίτζια» ή «τιτσιά» (χοντροκομμέ- νος κιμάς) με λίγα κομμάτια λίπους, μα- ριναρισμένα σε κόκκινο ξηρό κρασί, αλάτι και διάφορα μπαχαρικά (ξηρός κόλιανδρος, κύμινο, μαύρο πιπέρι). Το μείγμα του κρέατος αφήνεται για του- λάχιστον 3 ημέρες στο κρασί. Με το μείγμα γεμίζονται τα ήδη καθαρισμένα έντερα χοίρου και με κόμπους (δήμ- ματα) δημιουργούνται διατάξεις (τερά- τσια) το ένα μετά το άλλο σε μορφή αλυσίδας (σκοινί) λουκανίκων. Τα λου- κάνικα καπνίζονται με καύση ξύλου από δέντρα ή θάμνους για 2-5 μέρες. Γαστρονομία: Μπορεί να καταναλω- θεί ψημένο με διάφορους τρόπους όπως τηγανητό ή στα κάρβουνα.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0