Γαστρονομία εν Κύπρω

34 Γαστρονομία εν Κύπρω Γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού Το γλυκό τριαντάφυλλο είναι ένα ομοι- όμορφο μείγμα ροδοπετάλων σε σι- ρόπι. Έχει παχύρευστη υφή, γλυκιά γεύση με έντονο άρωμα τριαντάφυλ- λου και χρώμα βαθύ σκούρο μωβ προς καφέ. Γλυκό τριαντάφυλλο παρα- σκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Στις 21/6/2016 το Γλυκό Τριαν- τάφυλλο Αγρού καταχωρήθηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονο- μασιών Προέλευσης και Προστατευό- μενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιστορία: Το γλυκό τριαντάφυλλο ήταν πολύ γνωστό από τα παλιά χρόνια ως κέρασμα αλλά και ως «γιατροσόφι» για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Σε κείμενα ξένων επισκεπτών του νη- σιού (19 ος αιώνας) αναφέρεται ότι το γλυκό τριαντάφυλλο ήταν ένα από τα γλυκά του κουταλιού που προσφερό- ταν από τις νοικοκυρές για να φιλέ- ψουν τους επισκέπτες. Μέθοδος παραγωγής: Το γλυκό τριαντάφυλλο παρασκευάζεται από άνθη της Ρόδης της Δαμασκηνής ( Rosa damascena ). Από το άνθος του φυτού επιλέγονται μόνο τα πέταλα, τα οποία κοσκινίζονται και πλένονται προκειμέ- νου να απομακρυνθούν γύρη και τυχόν ξένες ουσίες. Στη συνέχεια τα πέ- ταλα βράζουν σε λίγο νερό με ζάχαρη. Ακολούθως, προστίθεται η υπόλοιπη ζάχαρη, νερό και χυμός λεμονιού και το μείγμα αφήνεται να βράσει. Αρχικά το γλυκό βράζει με κλειστό καπάκι για να δεσμεύεται όλο το άρωμα του τριαντάφυλλου ενώ αργότερα για να «δέσει» το γλυκό αφαιρείται το καπάκι. Γαστρονομία: Καταναλώνεται ως γλυκό του κουταλιού. Επίσης, μπο- ρεί να συνοδεύσει κρεμώδη γλυκά, γιαούρτι και παγωτό.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0