Γαστρονομία εν Κύπρω

Γλυκό αμυγδάλου Το γλυκό αμυγδάλου είναι παραδο- σιακό γλυκό της περιοχής Κούρη – Ξυλούρικου, το οποίο παρασκευάζεται με βασική πρώτη ύλη την αμυγδαλό- ψιχα. Περιέχει ζάχαρη και διάφορα αρώματα. Ιστορία: Δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής ιστορικές πηγές. Εντούτοις, η περιοχή Κούρη - Ξυλούρικου και συγ- κεκριμένα οι κοινότητες γύρω από την κοινότητα Λιμνάτη έχουν τη μεγαλύ- τερη παραγωγή αμυγδάλων σε ολό- κληρη την Κύπρο. Τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του τοπικού αυτού γλυ- κού. Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνε- ται στον Λιμνάτη η γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, κατά την οποία παρουσιάζεται ο τρόπος παρα- σκευής του γλυκού. Γλυκό αμυγδάλου παρασκευάζεται και σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Μέθοδος παραγωγής: Τα αμύγδαλα ξεφλουδίζονται και αλέθονται. Ετοιμά- ζεται σιρόπι (νερό, ζάχαρη, μαστίχα, ανθόνερο, λεμόνι) το οποίο προστίθε- ται σταδιακά στα αλεσμένα αμύγδαλα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοι- όμορφη μάζα. Το γλυκό συσκευάζεται σε γυάλινα βαζάκια. Γαστρονομία: Καταναλώνεται ως γλυκό. 33 Παράθυρο στη γεύση

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0