Γαστρονομία εν Κύπρω
30 Γαστρονομία εν Κύπρω Χαρουπόμελο και παστέλι Ανώγυρας Το χαρουπόμελο είναι το «μέλι» που πα- ράγεται από τα χαρούπια, τον λεγόμενο «μαύρο χρυσό της Κύπρου». Είναι παχύ- ρευστο με σκούρο κόκκινο χρώμα. Το παστέλι Ανώγυρας είναι γλυκό που παρασκευάζεται από το χαρουπόμελο. Ιστορία: Αναφορές στο χαρουπόμελο υπάρχουν από παλαιοτάτων χρόνων. « Εκ τούτων δε (δηλ. των χαρουπιών) και εξ αυτών έτι των αγρίων εκβάλλουσιν εν τηνήσωτοκεράτιονμέλι, κοινώς τερατσό- μελον καλούμενον » (Σακελλάριος, 1885). « Κατασκευάζουν όμως από τον καρπό (του χαρουπιού) ένα ιδιόρρυθμο και πολύ γλυκόσιρόπι, που τοονομάζουν χαρουπό- μελο » (Ohnefalsch – Richter, 1913). Το παστέλι αναφέρεται στις Ασσίζες (συλλογή νόμων κατά τη Φραγκοκρα- τία) ως φορολογούμενο προϊόν. Η λέξη «παστέλι» είναι γαλλική (pastel) και κα- θιερώθηκε στα χρόνια των Φράγκων, οι οποίοι και δίδαξαν την τέχνη της παρα- σκευής του (Κληρίδης, 1961). Πριν την
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0