Γαστρονομία εν Κύπρω

29 Παράθυρο στη γεύση Παστά σύκα Τηλλυρίας Τα παστά σύκα Τηλλυρίας είναι σύκα τα οποία καπνίζονται με θειάφι και αποξη- ραίνονται στον ήλιο. Είναι μικρού μεγέ- θους, άσπρα και μαλακά, με γλυκιά γεύση και παρασκευάζονται κατά τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο. Ιστορία: Δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής ιστορικές πηγές που να μαρτυ- ρούν πότε ξεκίνησε η παραγωγή των παστών σύκων. Σύμφωνα με τους τοπι- κούς παραγωγούς, η τεχνογνωσία πα- ραγωγής του προϊόντος έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα. Σύμ- φωνα με τη Θεοδώρα Χρ. Κυπριανού (2000), πιο σπουδαία ποικιλία είναι τα «κούτσινα», από τα οποία παρασκευά- ζονται στηνΤηλλυρία τα «παστόσυκα» ή «παστά σύκα». Μέθοδος παραγωγής: Χρησιμοποιεί- ται η ντόπια ποικιλία σύκων που απαν- τάται στην Τηλλυρία και ονομάζεται «κούτσινο». Τα σύκα αφήνονται να υπε- ρωριμάσουν, μαζεύονται και τοποθε- τούνται σε ειδικά δωμάτια ή δοχεία (κλίβανοι) για να καπνιστούν. Το κάπνι- σμα γίνεται με το άναμμα θειαφιού και διαρκεί περίπου 24 ώρες. Στη συνέχεια, τα καπνισμένα σύκα αποξηραίνονται στον ήλιο για 7-10 μέρες και ακολούθως βυθίζονται σε νερό που κοχλάζει για να πλυθούν. Αφήνονται να στεγνώσουν και συσκευάζονται. Γαστρονομία: Καταναλώνονται ως γλυκό. Χρησιμοποιούνται, επίσης, για την παρασκευή συκόπιτας.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0