Γαστρονομία εν Κύπρω

28 Γαστρονομία εν Κύπρω Μαξίλλες Λυσού Οι Μαξίλλες Λυσού είναι είδος παστού σύκου που παρασκευάζεται στο χωριό Λυσός της επαρχίας Πάφου. Ιστορία: Σύμφωνα με τον μελετητή και λεξικογράφο Κωνσταντίνο Γιαγκουλλή, οι μαξίλλες πήραν το όνομά τους από τη λατινική λέξη «μαξίλλα» που σημαίνει «πρώιμο σύκο». Επίσης, σύμφωνα με τον Ρόη Παπαγγέλου (Το κυπριακό ιδίωμα, 2001), η ονομασία «μαξίλλες» σημαίνει παστό/ πρώιμο σύκο και προ- έρχεται από τη λατινική λέξη «macilen- tus» που σημαίνει ισχνός. Οι μαξίλλες αποτελούσαν παλαιότερα το γλυκό του χειμώνα για τους κατοίκους της Λυσού. Μέθοδος παραγωγής: Τα σύκα, ενώ βρίσκονται στο δέντρο, αλείφονται στη μύτη με ελαιόλαδο εμποτισμένο σε βαμ- βάκι που έχει στερεωθεί προηγούμενα στην άκρη καλαμιού. Ηδιαδικασία αυτή σκοπό έχει την ωρίμανση πολλών καρ- πών ταυτόχρονα. Σε 7 περίπου μέρες, ο καρπός ωριμάζει και γίνεται η συγκο- μιδή. Τα σύκα απλώνονται στο έδαφος σε «νύσιους» (βελόνες των πεύκων) για 1-2 μέρες μέχρι να μαραθούν. Κόβονται στη μέση (χωρίς να διαχωριστούν) και αφήνονται για άλλες 3-4 μέρες για να «παστελλώσουν» (αποξηρανθούν). Στη συνέχεια, τοποθετούνται σε ζεστό νερό με μάραθο για 1-2 λεπτά, στραγγίζονται και αφήνονται να κρυώσουν/στεγνώ- σουν (Μαριλένα Ιωαννίδου, 2007, Ντο- κιμαντέρ: Με γέφυρα τη γευστική μας παράδοση). Γαστρονομία: Καταναλώνονται ως γλυκό ή γεμισμένα με καρύδια.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0