Γαστρονομία εν Κύπρω

27 Παράθυρο στη γεύση σκευάζονταν, επίσης, στην περιοχή της Τσακκίστρας και είναι ένα από τα προ- ϊόντα της νομαδικής κτηνοτροφίας από την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής άλλες αναφορές οι οποίες να μαρτυ- ρούν την ιστορική περίοδο κατά την οποία ξεκίνησε η παραγωγή του εν λόγω προϊόντος. Σύμφωνα με τους το- πικούς παραγωγούς στην περιοχή Τηλ- λυρίας, η τεχνογνωσία παραγωγής του προϊόντος έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά. Μέθοδος παραγωγής: Χρησιμοποιεί- ται νωπό γάλα. Αφού φιλτραριστεί, θερ- μαίνεται ελαφρά και προστίθεται πυτιά και αφήνεται περίπου 40 λεπτά για να πήξει. Το τυρόπηγμα τοποθετείται σε «ταλάρια» και αφήνεται να στραγγίσει μόνο του χωρίς να πιέζεται. Αφαιρείται από τα «ταλάρια», κόβεται σε κομμάτια, αλατίζεται και αφού κρυώσει, τοποθε- τείται σε αλατισμένο «νορό» (αλατι- σμένο τυρόγαλα) όπου παραμένει μέχρι να ωριμάσει. Σε χαμηλές θερμοκρασίες για την ωρίμανση του τυριού απαιτούν- ται μέχρι και 40 ημέρες, ενώ σε υψηλές θερμοκρασίες η ωρίμανση επιτυγχάνε- ται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Γαστρονομία: Καταναλώνονται κομ- μένα στη σαλάτα, με ψωμί ή μόνα τους, ραντισμένα με ελαιόλαδο και πασπαλισμένα με ρίγανη. Μέθοδος παραγωγής: Τα λουκούμια των διαφόρων περιοχών διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, στη γεύση, την υφή και την εμφάνιση. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διαδικασία παραγωγής και σε συγκεκριμένα σημεία, για παρά- δειγμα σε διαφορετικές συνθήκες βρασμού του μείγματος. Σε γενικές γραμμές η διαδικασία παρασκευής πε- ριλαμβάνει την προσθήκη των υλικών (ζάχαρη, κιτρικό οξύ, άμυλο) σε νερό που βράζει. Μετά από βρασμό υπό ανάδευση, προστίθεται άρωμα ή/και αμύγδαλα. Αναλόγως της επιθυμητής γεύσης, δυνατόν να προστεθεί χρω- στική. Το παχύρευστο μείγμα που δημιουργείται χύνεται σταδιακά σε τελάρα/ καλούπια. Αφού πάρει την τελική του μορφή και κρυώσει, τεμαχί- ζεται σε μικρά κομμάτια τα οποία συσκευάζονται, πασπαλισμένα συνή- θως με ζάχαρη άχνη. Γαστρονομία: Καταναλώνεται ως γλυκό. Χαλίτζια Τηλλυρίας Τα χαλίτζια Τηλλυρίας είναι μαλακό τυρί, λευκού χρώματος, με τρύπες και υπό- ξινη γεύση. Παρασκευάζονται στην περιοχήΤηλλυρίας από νωπό πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μείγμα αυτών. Ιστορία: Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Κ. Σάββα, 2002) τα «χαλίτζια» παρα- Λουκούμι Γεροσκήπου, λουκούμι Λευκάρων, λουκούμι Φοινιού Τα λουκούμια είναι προϊόντα ζαχαρο- πλαστικής με βασικό συστατικό τη ζά- χαρη. Ηονομασία Λουκούμι Γεροσκήπου είναι η πρώτη ονομασία κυπριακού προϊόντος που έχει κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 15/12/2007. Λουκούμιαπαράγονται, επί- σης, στα Λεύκαρα (Λουκούμια Λευκά- ρων) και στοΦοινί (ΛουκούμιαΦοινιού). Ιστορία: Το Λουκούμι Γεροσκήπου συ- ναντάται από τον 19 ο αιώνα, και συγκε- κριμένα από το 1895, όταν ο Σοφοκλής Αθανασίου ξεκίνησε την παρασκευή του. Η αρχική συνταγή και τεχνογνω- σία παρασκευής του προϊόντος από γενιά σε γενιά εφαρμόζονται αναλλοί- ωτες μέχρι σήμερα στην ίδια γεωγρα- φική περιοχή. Το Λουκούμι Λευκάρων και το Λουκούμι Φοινιού έχουν και αυτά το καθένα τη δική του ιστορία αφού η παρασκευή τους επίσης άρχισε από πολύ παλιά.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0