Γαστρονομία εν Κύπρω
25 Παράθυρο στη γεύση κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τον Π. Ξιούτα (2001), «τα αποξηρα- μένα λουκάνικα ήταν συνήθεια να κατα- ναλώνονται και ωμά (και είναι όντως εύγευστα) στην Πάφο καθώς και σε άλλες περιοχές». Μέθοδος παραγωγής: Σε χοντροκομ- μένο κιμά προστίθεται αλάτι και μετά κόκκινο κρασί μέχρι το κρέας να καλυ- φθεί. Το κρέας παραμένει στο κρασί για 3-4 μέρες, προστίθενται διάφορα μπα- χαρικά και με το μείγμα γεμίζονται τα ήδη καθαρισμένα χοιρινά έντερα. Με κόμπους δημιουργούνται διατάξεις («σχοινιά») 6-10 λουκάνικων («τερά- τσια») στο κάθε «σκοινί». Τα λουκάνικα στεγνώνουν/αποξηραίνονται σε ελεγ- χόμενες συνθήκες. Γαστρονομία: Μπορεί να καταναλω- θεί ψημένο με διάφορους τρόπους (π.χ. τηγανητό, ψητό στα κάρβουνα). Μπορεί, επίσης, να ενταχθεί σε ποι- κιλίες αλλαντικών ή ποικιλίες λουκά- νικων και να συνοδεύσει ένα καλό κρασί, ζιβανία, μπύρα κ.ά. Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου Η ονομασία Κουφέτα Αμυγδάλου Γερο- σκήπου έχει καταχωρηθεί στο ευρω- παϊκό μητρώο ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από τις 3/3/2012. Πρόκειται για καβουρδι- σμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα λευ- κού χρώματος με τραχιά υφή, τα οποία παράγονται στον Δήμο Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου. Ιστορία: Η παραγωγή τους ξεκίνησε στην κοινότητα Γεροσκήπου από τον Σοφοκλή Αθανασίου το 1895. Η τέχνη και η τεχνογνωσία παρασκευής τους μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά και μέχρι σήμερα η παραγωγική διαδικα- σία παραμένει αναλλοίωτη. Το προϊόν οφείλει την ονομασία του στην κατα- γωγή του αλλά και στον διαφορετικό τρόπο παρασκευής του, χάρη στον οποίο το προϊόν είναι μαλακό στη μά- σηση και έχει τραχιά υφή. Tα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου πωλούνταν κυρίως στα πανηγύρια (Αριστείδου και Βάκης, 1992), είχαν βραβευθεί σε ει- δική έκθεση στο χωριό Στρουμπί το 1937 και παραδοσιακά αποτελούσαν κέρασμα σε γάμους και βαφτίσια. Μέθοδος παραγωγής: Τα αμύγδαλα καβουρδίζονται αναποφλοίωτα και το- ποθετούνται σε κουφετιέρα. Η κουφε- τιέρα περιστρέφεται και σε τακτά διαστήματα χύνεται σιρόπι (διάλυμα ζάχαρης και νερού) με το οποίο επιτυγ- χάνεται σταδιακή επιζαχάρωση των αμυγδάλων. Γαστρονομία: Καταναλώνονται ως γλυκό. Χρησιμοποιούνται κυρίως στις μπομπονιέρες γάμων και βαφτί- σεων.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0