Γαστρονομία εν Κύπρω

22 Γαστρονομία εν Κύπρω μέγεθος και γεύση. Το 1926 η παρα- γωγή ήταν 4.000 οκάδες (5,12 τόνοι) ενώ το 1954 ανήλθε περίπου στις 217.000 οκάδες (277,76 τόνοι) με κύριες επαρχίες παραγωγής τη Λευκωσία, την Κερύνεια και την Πάφο. Σήμερα το φιστίκι καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην πεδινή παραλιακή ζώνη της Πάφου και συγκεκριμένα στα χωριά Αχέλεια, Αναρίτα, Γεροσκήπου, Κούκλια, Μανδριά, Νικόκλεια, Τίμη, ενώ η παρα- γωγή ενδεικτικά ανέρχεται περίπου στους 250 - 300 τόνους ετησίως. Μέθοδος παραγωγής: Το φιστίκι (αρα- χίδα) είναι ετήσιο καλοκαιρινό φυτό. Η σπορά γίνεται την άνοιξη (τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου) και η συγ- κομιδή τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Για τη συγκομιδή του καρ- πού πραγματοποιείται εκρίζωση του φυτού, αφού η ανάπτυξη του καρπού γίνεται υπογείως. Γαστρονομία : Τα παφίτικα φιστίκια καταναλώνονται ως επί το πλείστον καβουρδισμένα και αλατισμένα, ως συνοδευτικό αλκοολούχων ποτών. Επίσης, χρησιμοποιούνται στη ζα- χαροπλαστική. Πολύ χαρακτηρι- στική είναι η χρήση τους μαζί με χαρουπόμελο ή μέλι στην παρα- σκευή του παστελιού με ξηρούς καρπούς («κούννες») ή «παστελάκι» όπως αποκαλείται στην Κύπρο. Παφίτικο φιστίκι Το παφίτικο φιστίκι είναι ο καρπός του φυτού Arachis hypogaea (αραχίς η υπό- γειος), κοινώς αράπικο φιστίκι ή όπως αποκαλείται στην κυπριακή διάλεκτο, φιστούκι. Ο καρπός του, ο οποίος ανα- πτύσσεται μέσα στο έδαφος, είναι λοβός και μοιάζει με μαλακό ψαθί που μόλις συμπιεστεί με το χέρι σπάει και αποκαλύπτει τα εδώδιμα σπέρματα (φιστίκια). Ιστορία: Από τη βιβλιογραφία φαίνε- ται ότι η συστηματική καλλιέργεια του φιστικιού ξεκίνησε στην Κύπρο μετά το 1919. Λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπήρχε γι’ αυτό το προϊόν και λόγω της ανεπάρκειας φυτικών λαδιών στην Κύπρο, το Τμήμα Γεωργίας κατάφερε να προωθήσει την επιτόπια καλλιέρ- γεια και παραγωγή του φιστικιού με δεδομένο ότι η Κύπρος διέθετε τα κα- τάλληλα εδάφη γι’ αυτό. Το κυπριακό φιστίκι θεωρείτο όχι μόνο συγκρίσιμο με το μέχρι τότε εισαγόμενο αιγυ- πτιακό, αλλά και ανώτερο σε σχήμα,

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0