Γαστρονομία εν Κύπρω

21 Παράθυρο στη γεύση Σουτζιούκκος: Στην πηχτή, ζεστή μου- σταλευριά εμβαπτίζονται κλωστές, περασμένες με αμύγδαλα ή καρύδια οι οποίες παραδοσιακά ήταν στερεωμένες σε διχάλες από κλαδιά δέντρων. Μετά από κάθε εμβάπτιση, οι κλωστές κρεμι- ούνται μέχρις ότου στεγνώσουν. Η δια- δικασία εμβάπτισης/κρεμάσματος των κλωστών επαναλαμβάνεται 4-5 φορές μέχρι να προστεθεί υπό μορφή στρώ- ματος αρκετή μουσταλευριά γύρω από τους ξηρούς καρπούς. Ππαλουζές: Ημουσταλευριά τοποθετεί- ται σε ταψιά για να κρυώσει. Στην επι- φάνεια προστίθενται αλεσμένα αμύ- γδαλα ή καρύδια. Κκιοφτέρι: Είναι μικρά τετράγωνα ή ορ- θογώνια κομμάτια ππαλουζέ που απο- ξηραίνονται στον ήλιο. Έψημα: Παχύρρευστος πολτός (πετιμέζι) που δημιουργείται όταν ο μούστος βρά- σει αρκετά. Πορτός (Πολτός): Στον ζεστό μούστο προστίθεται χονδροαλεσμένοσιτάρι. Με συνεχές ανακάτεμα/ ζέσταμα δημιουρ- γείται ο «πορτός». Μπορεί να προστεθεί και καβουρδισμένο σησάμι. Γαστρονομία: Ο «σουτζιούκκος», ο «ππαλουζές» και τα «κκιοφτέρκα» αποτελούν συνοδευτικά ποτού, ιδι- αίτερα της ζιβανίας. Ο «ππαλουζές» καταναλώνεται ζεστός ή κρύος ως επιδόρπιο. Το «έψημα» χρησιμοποι- είται σε διάφορα γλυκά ή ως υποκα- τάστατο του μελιού και της ζάχαρης. Ο«πορτός» συγκαταλέγεται στις μαρ- μελάδες.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0