Γαστρονομία εν Κύπρω

17 Παράθυρο στη γεύση βωτό ή φιόγκος. Τα «γλυτζιστά» (το όνομα τους προέρχεται από τη γλυκιά τους γεύση) ήταν συνδεδεμένα κυρίως με διάφορα σημαντικά γεγονότα όπως ο γάμος (παρασκευάζονταν συλλογικά στο σπίτι της κουμπάρας και προσφέ- ρονταν τη Δευτέρα του γάμου στο αντρόγυνο για να έχει «γλυκιά» ζωή), η γέννηση και θρησκευτικές γιορτές. Επί- σης, κατά την περίοδο των Αποκριών κάθε οικογένεια παραδοσιακά παρα- σκεύαζε τα «γλυτζιστά» της. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 τα «Κοιλανιώ- τικα γλυτζιστά» έχουν καταχωρηθεί στον ΚατάλογοΆυλης Πολιτιστικής Κλη- ρονομιάς της Κύπρου. Μέθοδος παρασκευής: Τα «γλυτζιστά» παρασκευάζονται από ζυμάρι φτιαγ- μένο με αλεύρι, νερό και λάδι.Το ζυμάρι ανοίγεται σε φύλλο το οποίο διαμορφώ- νεται στο επιθυμητό σχήμα. Στη συνέ- χεια, τα «γλυτζιστά» τηγανίζονται και ανάλογα με την περιοχή είτε τοποθε- τούνται σε σιρόπι και γαρνίρονται με αλεσμένα αμύγδαλα ή σερβίρονται με ζάχαρη, κανέλα και αλεσμένα αμύ- γδαλα. Σε άλλες περιοχές αντί για αμύγδαλα χρησιμοποιείται σουσάμι. Γαστρονομία: Τα «γλυτζιστά» παρα- σκευάζονται σήμερα και σερβίρονται ως γλυκό σε διάφορες εκδηλώσεις ή τοπικές πανηγύρεις. Φλαούνα Η φλαούνα είναι προϊόν αρτοποιίας με βασικά υλικά το τυρί φλαούνας και τα αυγά. Παρασκευάζεται το Πάσχα σε ολόκληρη την Κύπρο. Έχει σχήμα τετράγωνο, τρίγωνο ή στρογγυλό και μπορεί να είναι γλυκιά ή αλμυρή. Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι πασκιές , δηλαδή στρογγυλές φλαούνες περίπου στο μέγεθος μιας παλάμης με κομματάκια κρέατος τηγανισμένου με μπαχαρικά. Ιστορία: Σύμφωνα με Κύπριους μελε- τητές, πρόγονος της φλαούνας θεωρεί- ται η «παλάθη», μια αρχαιοελληνική πίτα με σύκα. Το αντίστοιχο ρωμαϊκό προϊόν ονομαζόταν «flado» (γεν. ενι- κού «fladonis»), ενώ αργότερα οι Αγ- γλοσάξονες το ονόμασαν «flaon», το σημερινό «flan» (Χατζηιωάννου, 1993).

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0