Γαστρονομία εν Κύπρω

σκευάζονταν συλλογικά από τις γυναί- κες του χωριού. Μέθοδος παρασκευής : Τα μακαρόνια της «σμίλας» παρασκευάζονται από σκέτο ζυμάρι αποτελούμενο από αλεύρι ή σιμιγδάλι και νερό. Σε κάποιες περιο- χές στο ζυμάρι έβαζαν και λίγο λάδι ή βούτυρο από γάλα προβάτων.Το ζυμάρι μοιράζεται σε μικρά κομμάτια και κα- θένα από αυτά τυλίγεται γύρω από «σμίλα σκλινιτζιού» και πιέζεται με κυ- κλικές κινήσεις πάνωσε ένα σανίδι μέχρι να πάρει το σχήμα μακαρονιού και να γίνει λεπτό. Στη συνέχεια το «σκλινίτζιν» αφαιρείται και αφήνει μια τρύπα στη θέση του. Τα μακαρόνια τοποθετούνται συνήθως σε πανέρι («τσέστο» στην κυ- πριακή διάλεκτο) και αποξηραίνονται φυσικά ή καταναλώνονται ως φρέσκα ζυμαρικά. Γαστρονομία: Τα μακαρόνια της «σμίλας» παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο σήμερα και απαντώνται στο εμπόριο. Καταναλώ- νονται όπως όλα τα ζυμαρικά. Τερτζελλούδκια ή κουλλουρούδκια ή λουλλούδκια: Είναι παραδοσιακά ζυμα- ρικά τα οποία καταναλώνονται κυρίως ως γλυκό. Το όνομά τους το οφείλουν στο σχήμα που τους έδιναν οι νοικοκυ- ρές («τερτζέλλι», μικρό κουλούρι, λου- λούδι), το οποίο διαφοροποιόταν ανάλογα με την περιοχή. Παρασκευά- ζονταν και τρώγονταν τις μέρες των νηστειών, ιδιαίτερα τις μέρες που δεν 16 Γαστρονομία εν Κύπρω έτρωγαν λάδι όπως την Αγία Εβδομάδα, του Σταυρού κ.λπ. Επίσης η κατανάλωσή τους ήταν συνδεδεμένη με διάφορες αγροτικές εργασίες όπως το μάζεμα των χαρουπιών κ.λπ. Μέθοδος παρασκευής : Τα «τερτζελ- λούδκια» παρασκευάζονται από ζυμάρι αποτελούμενο από αλεύρι και νερό. Το ζυμάρι πλάθεται σε λεπτά κορδόνια τα οποία κόβονται σε ανάλογο μέγεθος που καθορίζεται από το σχήμα που θα δοθεί στο «τερτζελλούδι». Αφού δοθεί το επιθυμητό σχήμα τα «τερτζελλούδ- κια» τοποθετούνται συνήθως σε πανέρι («τσέστο» στην κυπριακή διάλεκτο) και αποξηραίνονται φυσικά ή καταναλώ- νονται φρέσκα. Τα «τερτζελλούδκια» καταναλώνονται ψημένα σε μέλι, χαρουπόμελο ή έψημα, αραιωμένα με νερό. Γαστρονομία: Τα «τερτζελλούδκια» υπάρχουν, επίσης, στο εμπόριο και μπορούν να καταναλωθούν ως επι- δόρπιο αφού ψηθούν σε αραιωμένο με νερό μέλι, έψημα ή χαρουπόμελο. Σερβίρονται σε βαθύ πιάτο μαζί με λίγο από τον γλυκό ζωμό στον οποίο ψήνονται. Γλυτζιστά: Είναι είδος γλυκού το οποίο παρασκευάζεται από ζυμάρι. Το σχήμα τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να είναι ρομβοειδές, μπακλα-

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0