Γαστρονομία εν Κύπρω

9 Παράθυρο στη γεύση της αναρής ήταν και είναι άρρηκτα συν- δεδεμένη με τις θρησκευτικές γιορτές των κατοίκων του νησιού, όπως η εβδο- μάδα της «Τυρινής», η οποία καταλήγει στην Κυριακή της «Τυροφάγου». Σημαν- τικές ιστορικές αναφορές για την αναρή συναντώνται σε πολλά συγγράμματα όπως σε αυτά τουΑρχιμανδρίτη Κυπρια- νού 1788 της Magda Ohnefalsch – Rich- ter, 1913, τουW. Bevan, 1919 κ.ά. Μέθοδος παρασκευής: Η παρασκευή της αναρής είναι ουσιαστικά μέρος της διαδικασίας παρασκευής του χαλλου- μιού. Μετά την αφαίρεση του «δροσι- νού» (τυροπήγματος χαλλουμιού), το τυρόγαλα («νορός») συνεχίζει να θερ- μαίνεται με παράλληλο ανακάτεμα. Το ανακάτεμα γίνεται για να μην κολλή- σουν τυχόν κόκκοι του τυροπήγματος που έχουν απομείνει.Το τυρόγαλα αφή- νεται να θερμανθεί για λίγο. Τότε προ- στίθεται σε αυτό μικρή ποσότητα φρέσκου γάλακτος, το πρόσγαλο ή ανα- ρόγαλο όπως λέγεται. Αφού βράσει το τυρόγαλα, η αναρή αρχίζει να ανεβαίνει στην επιφάνεια. Όταν όλη η αναρή ανέ- βει στην επιφάνεια, μαζεύεται προσε- κτικά με μια τρυπητή κουτάλα, τοποθετείται σε καλούπια ή «ταλάρια» και πιέζεται για να βγει όλος ο «νορός». Στη συνέχεια μπορεί είτε να διατεθεί ως φρέσκια αλατισμένη ή ανάλατη αναρή, είτε να αλατιστεί και να αποξηρανθεί σε ξηραντήρια υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Γαστρονομία: Ηαναρή στηφρέσκια της μορφή μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια πιατέλα τυριών και να κατανα- λωθεί ως έχει. Επίσης, η ανάλατη αναρή μπορεί να καταναλωθεί συνο- δευόμενη με μέλι, χαρουπόμελο, έψημα ή ζάχαρη στο πρωινό ή ως απογευματινό έδεσμα, αλλά και να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή άλλων γλυκών εδεσμάτων όπως πουρεκιών, αναρόπιτας, κ.ά. Η ξηρή αλατισμένη αναρή χρησιμοποιείται ως τριμμένο τυρί στα ζυμαρικά. Αναρή Η αναρή είναι μαλακό τυρί τυρογάλα- κτος, το οποίο αποτελεί υποπροϊόν της παραγωγής του χαλλουμιού. Παράγεται ολόχρονα και διατίθεται ως φρέσκο και ως ξηρό τυρί, αλατισμένο ή ανάλατο. Ιστορία: Ως υποπροϊόν του χαλλου- μιού, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ιστορία της αναρής είναι αλληλένδετη με αυτήν του χαλλουμιού. Αποτελεί, όμως, ξεχωριστό προϊόν το οποίο από παλιά είχε ιδιαίτερη θέση στην καθημε- ρινή ζωή των Κυπρίων. Η κατανάλωση

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0