Αξιοποίηση υφάλμυρου νερού για σκοπούς άρδευσης

Νάτριο: H επίδραση του νατρίου στα φυτά μπο- ρεί να είναι άμεση ή έμμεση. Η άμεση επίδραση συσχετίζεται με την τοξική επίδραση του νατρίου ενώ η έμμεση με τη μείωση της διηθητικότητας του εδάφους. Σε αντίθεση με τα συμπτώματα τοξικότητας χλωρίου τα συμπτώματα τοξικότητας νατρίου δεν μπορούν εύκολα να διαγνωστούν. Τυπικά συμπτώματα τοξικότητας νατρίου εμφα- νίζονται πρώτα στα παλιά φύλλα και είναι κάψιμο του φύλλου και σταδιακά, νεκρωτικές κηλίδες και ιστοί κατά μήκος της εξωτερικής άκρης του φύλλου. Τα προβλήματα συγκέντρωσης νατρίου στο φυτό συναντώνται συνήθως στις δενδρώ- δεις καλλιέργειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις δεν παρουσιάζονται προβλήματα και σε άλλες φυτείες. Ευαίσθητες καλλιέργειες είναι τα φυλλοβόλα δέντρα, τα εσπεριδοειδή, τα αβοκάντο, τα φασολάκια, ενώ στις ανθεκτικές καλλιέργειες περιλαμβάνονται το τριφύλλι, τα σιτηρά, η ντομάτα και το σπανάκι. Βόριο: Το βόριο σε μικρές συγκεντρώσεις απο- τελεί βασικό θρεπτικό στοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών. Εντούτοις, μία σχετικά μικρή αύξησή του στο νερό άρδευσης της τάξης των 1-2 ppm μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει προ- βλήματα σε αρκετές καλλιέργειες. Τα συμπτώ- ματα τοξικότητας βορίου εμφανίζονται πρώτα στα παλιά φύλλα σαν κιτρινίσματα, κηλίδες και περιφερειακές ξηράνσεις των άκρων των φύλ- λων. Με την πάροδο του χρόνου οι χλωρώσεις και οι ξηράνσεις συνήθως προχωρούν στο εσω- τερικό των φύλλων μεταξύ των νευρώσεων. Ορισμένες πολύ ανθεκτικές στο βόριο καλλιέρ- γειες είναι το τριφύλλι και τα σπαράγγια, ενώ τα περισσότερα ανθοκομικά/καλλωπιστικά φυτά που χρησιμοποιούνται στην κηποτεχνία παρου- σιάζουν στην πλειονότητά τους ευαισθησία. Σχετικά με τον χορτοτάπητα, οι περισσότερες ποικιλίες μπορούν να ανεχθούν επίπεδα βορίου στο εδαφικό διάλυμα έως και 5 ppm, αν και παρουσιάζει πιο έντονα συμπτώματα τοξικότητας από ό,τι σε αυξημένες συγκεντρώσεις χλωρίου και νατρίου. Καλλιέργεια Μέγιστη συγκέντρωση βορίου (ppm) ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ/ΑΜΠΕΛΟΣ Πορτοκάλια 0.5-0.75 Γκρέιπφρουτ 0.5-0.75 Αμπέλι 0.5-0.75 Φυλλοβόλα 0.5-0.75 Ελιά 0.75-2.00 Ροδιά 0.75-2.00 Φοινικιά 6.00-8.00 Συκιά 0.75-2.00 ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Κριθάρι 1.00-2.00 Σιτάρι 1.00-2.00 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ Τριφύλλι 4.00-6.00 ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΚΕΣ ΦΥΤΕΙΕΣ Ντομάτα 4.00-6.00 Αγγουράκι 1.00-2.00 Φράουλα 0.75-1.00 Φασόλι 0.75-1.00 Κραμπί 2.00-3.00 Μαρούλι 1.00-2.00 Πιπέρι 1.00-2.00 Πατάτες 1.00-2.00 Κουνουπίδι 2.00-3.00 Κολοκυθάκι 2.00-4.00 Πεπονοειδή 2.00-4.00 Κρεμμύδι 0.5-1.0 Σπαράγγι - Αγρέλι 6.00-10.00 Τμήμα Γεωργίας 09 Πίνακας 4: Ανθεκτικότητα διαφόρων φυτειών στη συγκέντρωση βορίου στο εδαφικό διάλυμα χωρίς μείωση της παραγωγής. Οι συγκεντρώσεις στο νερό μπορεί να είναι ελαφρώς πιο κάτω.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0