Ζιβανία - Το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου

Αυθεντικότητα ζιβανίας Η αυθεντικότητα ενός προϊόντος είναι μια έννοια συνυφασμένη με τη συμμόρφωση του προϊόντος ως προς ορισμένες προδιαγραφές. Αυτές οι προ- διαγραφές μπορεί να προέρχονται από τις ισχύουσες νομοθεσίες, τις ισχύουσες προδια- γραφές ποιότητας, τα χαρακτηριστικά παραγωγής του κ.ά., χαρακτηρίζοντας έτσι το προϊόν ως προς τη γεωγραφική προέλευση, τις χρησιμοποιούμε- νες πρώτες ύλες, τη διαδικασία παραγωγής κ.λπ . Ένα μη αυθεντικό προϊόν συνήθως περιέχει διά- φορα συστατικά ξένα ή συστατικά κατώτερης ποιότητας ή σε διαφορετικές αναλογίες. Η εμ- πειρική παραγωγή χωρίς τυποποίηση ενός προ- ϊόντος και μάλιστα παραδοσιακού, όπως είναι η ζιβανία, δεν διασφαλίζει την ποιότητα κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται προβλήματα από την πα- ρουσία ή την παρουσία σε αυξημένες ποσότητες ανεπιθύμητων ουσιών όπως η μεθανόλη. Για τον λόγο αυτό, και ως απότοκο της ανάγκης που προέκυψε για τον χαρακτηρισμό της ζιβανίας ως παραδοσιακού ποτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησαν μελέτες από την Ομάδα Πορωδών Υλικών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιο Κύπρου και του οινοποιείου της Ιεράς Μονής Κύκκου για τον έλεγχο της αυθεν- τικότητας και τη σύνταξη εισήγησης για τυποποί- ηση του παραδοσιακού ποτού της ζιβανίας. Οι μελέτες αυτές διάρκεσαν περίπου δύο χρόνια και βασίστηκαν στον προσδιορισμό των ιδιαίτε- ρων χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν την αυθεντικότητα του αλκοολούχου ποτού. Η αυ- θεντικότητα της ζιβανίας στηρίζεται στον χαρα- κτηρισμό της από χημικής άποψης, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να γίνει σύγκριση της ζιβανίας με άλλα αλκοολούχα αποστάγματα, αλλά και σύγ- κριση της ζιβανίας που κατασκευάστηκε σε διά- φορα μέρη της Κύπρου τόσο βιομηχανικώς όσο και από ιδιώτες.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0