Ζιβανία - Το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου

δηλαδή κοινή ζύμωση φυσικού γλεύκους και σταφυλομάζας, χωρίς την προσθήκη συντηρητικού (SO2). (γ) Επιτρέπεται η προσθήκη υγιούς οινολάσπης μέχρι και 2% του όγκου του προς απόσταξη προϊόντος. (δ) Η ζιβανία, προκειμένου να διατεθεί για κα- τανάλωση ή να εξαχθεί στη διεθνή αγορά, πρέπει να είναι διαυγής και να μην εμφανίζει ιζήματα, αιωρήματα ή σώματα που να επιπλέουν. (ε) Δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση η από- σταξη καθαρού κρασιού ή αποστάξιμων σε αναλογίες διαφορετικές από αυτές που καθορίζονται πιο πάνω. (στ) Η ζιβανία που θα εμφιαλώνεται για σκοπούς πώλησης μπορεί να αραιώνεται με νερό, η ποιότητα του οποίου να είναι σύμφωνη με τον περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμο. Η οργανοληπτική εξέταση της ζιβανίας λαμβάνει σοβαρά υπόψη το χρώμα, τη διαύγεια, την καθαρότητα, την οσμή και τη γεύση. Το χρώμα, η διαύγεια και η καθαρότητα εξετάζονται σε αυτούσια δείγματα, ενώ η οσμή και η γεύση σε αραιωμένα με απεσταγμένο νερό δείγματα 30% κατ’ όγκο. Επίσης, τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ποι- ότητα της ζιβανίας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησι- μοποιούνται και ότι όλοι εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν το ποιοτικό αποτέλεσμα μιας ζύμωσης (υγιεινή σταφυλιών, περιοχή προέλευ- σης, ποικιλία, στάδιο ωρίμανσης, θερμοκρασία ζύμωσης κ.ά.) επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα της ζιβανίας που παράγεται. Οι πρώ- τες ύλες επιβάλλεται να αποστάζονται το ταχύ- τερο δυνατό, για να αποφεύγεται η μακρόχρονη αποθήκευση και η έκθεσή τους στις μικροβιολο- γικές προσβολές, ιδιαίτερα τα οξικά βακτήρια. Σε περίπτωση αποθήκευσης επιδιώκονται οι κατάλληλες συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες, αναερόβιο περιβάλλον κ.ά).

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0