ΑΓΡΟΤΗΣ - ΤΕΥΧΟΣ 474
9 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 8 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 4 ΓΕΩΡΓIΑ φλούδας για οποιοδήποτε λόγο. Στα κατεστραμμένα κύτταρα οι χλωροπλάστες διογκώνονται, περιέχουν μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης και δεν μετατρέπονται σε χρωμοπλάστες κατά την ωρίμανση όπως γίνεται στο υπόλοιπο μέρος του φλοιού. Έτσι, μετά την αλλαγή χρώματος του καρπού, στις προσβεβλημένες περιοχές διατηρείται το πράσινο χρώμα. Γενικά, η ελαιοκυττάρωση προκύπτει από έντονες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών κατά την περίοδο που προηγείται της αλλαγής χρώματος στους καρπούς. Επίσης, αιτίες εμφάνισης της ελαιοκυττάρωσης είναι και τυχόν προσβολές στους καρπούς από έντομα, καθώς και τα κτυπήματα ή γδαρσίματα των καρπών κατά τη συγκομιδή. Ελαιοκυττάρωση Βύθιση της φλούδας στην περιφέρεια του καρπού (rind breakdown) Η βύθιση της φλούδας είναι μια φυσιολογική ανωμαλία που εμφανίζεται στα ώριμα πορτοκάλια και μπορεί να παρουσιαστεί στα φρούτα πάνω στο δέντρο ή αργότερα μετά τη συγκομιδή. Η ανωμαλία ξεκινά στην περιοχή της φλούδας μεταξύ albedo και flavedo και εξελίσσεται προς το εξωτερικό μέρος του φλοιού φτάνοντας στην επιδερμίδα, καθώς και προς το εσωτερικό, επηρεάζοντας τα πιο βαθιά στρώματα του albedo. Εν τέλει σχηματίζεται καφετιά κηλίδωση πάνω στη φλούδα και επιπλέον δημιουργείται βύθιση του φλοιού. Βύθιση της φλούδας Κυριότερη αιτία εμφάνισης της ανωμαλίας αυτής είναι οι απότομες εναλλαγές της σχετικής υγρασίας. Περίοδοι χαμηλής σχετικής υγρασίας κατά την αλλαγή του χρώματος των καρπών ήμεταγενέστερα, ακολουθούμενοι από απότομη αύξησή της, έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της ανωμαλίας μέσα σε λίγες μέρες. Οι καρποί που βρίσκονται στο εξωτερικό της κόμης, κυρίως στη βορινή πλευρά του δέντρου, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμοκρασία δεν φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της ανωμαλίας. Το υποκείμενο, ωστόσο, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της. Γενικά, τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια παρουσιάζουν το φαινόμενο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όταν είναι εμβολιασμένα στο υποκείμενο Citrange Carrizo και πολύ λίγο όταν είναι εμβολιασμένα σε κιτρομηλιά. Υδαρής κηλίδωση (water spot) Σε χρονιές με υψηλές και έντονες βροχοπτώσεις παρατηρείται στις όψιμες ποικιλίες μανταρινιών και στις ομφαλοφόρες ποικιλίες πορτοκαλιών μια αλλοίωση του φλοιού στο σημείο πρόσφυσης του ποδίσκου επί του καρπού. Αρχικά οι αλλοιώσεις αυτές παρουσιάζονται ως μικρή βυθισμένη κηλίδα. Ενίοτε παρατηρούνται περισσότερες από μια κηλίδες, που καλύπτουν σημαντική επιφάνεια γύρω από το σημείο πρόσφυσης του ποδίσκου. Παρόμοιες κηλίδες, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, παρατηρούνται και σε άλλα σημεία στην επιφάνεια των καρπών. Τις περισσότερες φορές οι κηλίδες προσβάλλονται δευτερογενώς από μύκητες δημιουργώντας μαλακή σήψη στους καρπούς. Διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στην επιδερμίδα του καρπού επιδεινώνουν την εμφάνιση της πάθησης αυτής εφόσον ακολουθήσουν βροχές. Κοκκίωση (granulation) Σε ποικιλίες μέσης και όψιμης ωρίμανσης, κυρίως πορτοκαλιών αλλά και μανταρινιών, κατά την περίοδο της ωρίμανσης των καρπών, μπορεί να εμφανιστεί η συγκεκριμένη φυσιολογική ανωμαλία η οποία συνίσταται σε μερικό «στέγνωμα» στο εσωτερικό του καρπού, συνήθως στην πλευρά του μίσχου. Δηλαδή παχαίνουν τα τοιχώματα των ασκιδίων στην επηρεαζόμενη περιοχή του καρπού, ελαττώνεται η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και οξέα, και τελικά στεγνώνουν. Η εμφάνιση της ανωμαλίας αυτής, έχει συσχετιστεί με την αύξηση της λειτουργίας της αναπνοής των φρούτων, η οποία αυξάνει όσο προχωρεί η ωρίμανση. Σε σοβαρές περιπτώσεις η ανωμαλία μπορεί να επεκταθεί σε όλο τον καρπό. Η ανωμαλία αυτή μπορεί να συγχιστεί με τα συμπτώματα από παγετό. Τα συμπτώματα της κοκκίωσης δεν φαίνονται εξωτερικά των καρπών και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο καταναλωτικό κοινό. Κοκκίωση
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0