ΑΓΡΟΤΗΣ - ΤΕΥΧΟΣ 474

55 ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ Ελένη Χριστοφόρου Επιθεωρήτρια Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας Τσιπόπιτα Η τσίπα είναι το καϊμάκι, δηλαδή η κρέμα του αιγοπρόβειου (κατά προτίμηση) γάλακτος, που σχηματίζεται στην επιφάνειά του μετά το άρμεγμα των ζώων. Υλικά για τη ζύμη 5 φλιτζάνια αλεύρι 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο 1 κουταλάκι κοφτό baking powder 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι νερό όσο πάρει αλάτι Για τη γέμιση 2 φλιτζάνια τσίπα 2 φλιτζάνια αμύγδαλα κοπανισμένα κανέλα 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη Υλικά για το σιρόπι 3/4 φλιτζανιού μέλι 1/2 φλιτζανιού ζάχαρη 1 ½ φλιτζάνι νερό 1 κουταλιά χυμό λεμονιού 1 κομμάτι κανέλα Εκτέλεση Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και το baking powder και στη συνέχεια το «ρυζιάζουμε» μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε με όσο νερό πάρει και ζυμώνουμε τη ζύμη μας καλά μέχρι να γίνει μαλακή. Την αφήνουμε μισή ώρα περίπου να «ξεκουραστεί», σκεπασμένη με μία πετσέτα. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τo σιρόπι μας βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά και αφήνοντάς τα στη φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δέσουν κανονικά. Ανοίγουμε έπειτα με τον πλάστη μεγάλο, λεπτό φύλλο, το αλείφουμε με την τσίπα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και αμυγδαλόψιχα. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό μέχρι τη μέση, συνεχίζουμε με το άλλο μισό ξεκινώντας από την αντίθετη πλευρά, το στρίβουμε, το βάζουμε κυκλικά σε ταψί και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία. Ψήνουμε την τσιπόπιτα στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τέλος, την περιχύνουμε με κρύο σιρόπι και την πασπαλίζουμε με αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0