ΑΓΡΟΤΗΣ - ΤΕΥΧΟΣ 474

54 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 8 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 4 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Ταβάς Ταβάς Λευκαρίτικος Υλικά 1 κιλό κρέας αρνίσιο 1 κιλό πατάτες 3-4 μεγάλα κρεμμύδια 5-6 ώριμες ντομάτες 2-3 φύλλα δάφνης 1 κουταλάκι του γλυκού αρτυσιά (μισοκοπανισμένη) Λάδι, αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε 4 κομμάτια την κάθε μία. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες. Βάζουμε σε ταψί σειρές το κρέας, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη, την αρτυσιά, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 2 ώρες. Υλικά 1/2 κιλό αρνί (κομμένο σε μικρά κομμάτια) 1½ φλιτζάνι ρύζι 4-5 ντομάτες 2 κρεμμύδια 2 πατάτες 1 κουταλάκι του γλυκού αρτυσιά (κοπανισμένη) 1/2 φλιτζάνι λάδι αλάτι, πιπέρι, νερό Εκτέλεση Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Σε ένα πήλινο σκεύος τοποθετούμε το κρέας, το ρύζι και στη συνέχεια, σε στρώσεις τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Προσθέτουμε την αρτυσιά, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει το φαγητό. Κλείνουμε το σκεύος. Ψήνουμε στον φούρνο για 3-4 ώρες. Προς το τέλος αφαιρούμε το κάλυμμα του σκεύους για να κοκκινίσουν οι πατάτες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, στο πήλινο σκεύος. Πηγή: Κυπριακά Παραδοσιακά Παρασκευάσματα , Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου, 362/2010.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0