ΑΓΡΟΤΗΣ - ΤΕΥΧΟΣ 474

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για έναν παγκοσμίως μοναδικό αμπελώνα, με τόσο μεγάλη ιστορική διαδρομή, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις πλειοψηφούσες αυτοφυείς αυτόχθονες ποικιλίες που τον συνθέτουν. Εξ ορισμού, από έναν «διαφορετικό» και «μοναδικό» αμπελώνα παράγεται ένας «διαφορετικός» και «μοναδικός» οίνος που θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο για το κτίσιμο μιας σύγχρονης εμπορικής ταυτότητας και δυναμικής στρατηγικής προώθησης της αμπελοοινικής Κύπρου. Αυτός ο διαφορετικός, ο μοναδικός και συνάμα αυθεντικός οίνος της Κύπρου δεν είναι άλλος από την κουμανδαρία, η οποία μέσα από την απαράμιλλη ποιότητά της μπορεί να τοποθετήσει την Κύπρο οπουδήποτε διεθνώς και παράλληλα να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για άλλους μοναδικούς οίνους από Ξυνιστέρι, από Μαραθεύτικο, από Πρωμάρα, από Μωροκανέλα και Σπούρτικο. Χωρίς επιστροφή στο προενταξιακό παρελθόν, ο αμπελοοινικός τομέας οφείλει να συνεχίσει την πορεία της θετικής αλλαγής και της συνεχούς βελτίωσης ώστε να διασφαλίσει νέα βήματα προόδου, τα οποία θα τον καθιστούν περισσότερο ανταγωνιστικό και πιο απαιτητικό τα επόμενα χρόνια. Βασισμένη στο τρίπτυχο ιστορικότητα του αυτόριζου κυπριακού αμπελώνα χωρίς φυλλοξήρα - μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών που τον συνθέτουν - αυθεντικότητα της κουμανδαρίας, πιστεύω ότι αυτή η επιλογή είναι ουσιαστικά και η μόνη που θα μπορέσει να προστατεύσει τα κεκτημένα της πρόσφατης προόδου και να δώσει νέα ώθηση και προοπτική στην ιδιωτική αλλά κυρίως στην αμπελοοινική ανάπτυξη και αειφορία. Εδώ ο επαγγελματισμός θα πρέπει να πάρει τη θέση που του ανήκει, και για κάθε σχεδιασμό προωθητικών δράσεων τόσο προς την κατεύθυνση της εγχώριας αγοράς όσο και προς την κατεύθυνση της αγοράς τρίτων χωρών, ο ρόλος του να είναι αδιαπραγμάτευτος. Πρόκειται για ένα είδος ιστορικής υποχρέωσης προς τον τόπο ο οποίος προσδοκά να (ξανά)γίνει ένας εύρωστος ανταγωνιστής προσφέροντας μια μοναδική πρόταση αξίας στον καταναλωτή, με διαφοροποιημένα αμπελοοινικά προιόντα και αποτελώντας πόλο έλξης για τον εξεζητημένο οινοτουρισμό. Τώρα πια είναι ο καιρός της πολυσυνεργασίας, της συλλογικότητας, της δημιουργίας γνώσης και της προώθησής της. Με τη συνεργασία των κατά νόμο αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών, των οργανωμένων φορέων και των ιδιωτών του αμπελοοινικού τομέα, μπορούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να παράγουμε διαφορετικούς οίνους. Και ότι παράγουμε οίνους διεθνούς κλάσης όπως η κουμανδαρία. Η ποιότητα αποδεδειγμένα υπάρχει και μπορεί ευκόλως να αιτιολογηθεί και να προβληθεί ως η ιδιαιτερότητα αυτής της μικρής ευρωπαϊκής χώρας. Ως εκ τούτου, συμπερασματικά αναφέρω ότι το τρίπτυχο ιστορικότητα του κυπριακού αμπελώνα - μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών που τον συνθέτουν - αυθεντικότητα της κουμανδαρίας αποτελεί τη στρατηγική βάση για δυναμικές ενέργειες μάρκετινγκ με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα. 50 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 8 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 4 ΟΙΝΩΝ ΝΕΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0