Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία 9 ΟΙ 5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ: 1. ΑΓΟΡΑ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΟΙΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 4. ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 5. ΠΩΛΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 3.1. Αγορά – παραλαβή των πρώτων υλών και των έτοιμων για κατανάλωση τροφίμων Τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς και πριν την παραλαβή τους για αυτό θα πρέπει να αγοράζονται από αξιόπιστους ή εγκεκριμένους προμηθευτές. Μην αγοράζετε και μην χρησιμοποιείτε τρόφιμα που μπορεί να μην είναι ασφαλή, όπως είναι τα ακόλουθα: • Τρόφιμα των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας («ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος:»), ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης («ανάλωση έως:»). • Τρόφιμα με εμφανή αλλοίωση στο χρώμα, στη σύσταση, στην όψη ή/και στην οσμή. • Τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο και έχουν διογκωμένη συσκευασία, γιατί η διόγκωση προκαλείται από βακτήρια που παράγουν αέρια. Τα τρόφιμα που συνήθως προσβάλλονται από αυτά τα βακτήρια είναι οι χυμοί φρούτων και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυριά, γιαούρτια). Ελέγξετε προσεκτικά όλες τις συσκευασίες πριν την αγορά. Τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα πρέπει να μεταφέρονται με οχήματα - ψυγεία. Κατά την παραλαβή τους πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία του μεταφορικού μέσου και των τροφίμων. Οι προμηθευτές θα πρέπει: • να έχουν έγκριση λειτουργίας από τις αρμόδιες Αρχές και καλή φήμη, • να εφαρμόζουν διαδικασίες για την ασφάλεια των τροφίμων, • να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενούς τους σε βασικές αρχές ασφάλειας τροφίμων, • να φροντίζουν ώστε τα προϊόντα τους να έχουν σταθερή ποιότητα. • να παραδίδουν τα προϊόντα τους εγκαίρως. • να χρησιμοποιούν φορτηγά διανομής σε καλή κατάσταση, καθαρά και με κανονική θερμοκρασία ψύξης ή κατάψυξης όταν χρειάζεται. Οι προμηθευτές θα πρέπει…. • να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία, • να εφαρμόζουν σύστημα HACCP και να εφαρμόζουν τον «Οδηγό υγιεινής» που τους αφορά, και • να συσκευάζουν τα τρόφιμα σε προστατευτικό, αδιαπέραστο και ανθεκτικό υλικό συσκευασίας, κατάλληλο για τρόφιμα. ΜΕΡΟΣ 3 . ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓ Ι Ε ΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕ Ι ΝΑ ΤΗΡΕ Ι ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕ ΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΠΑΡΑΛΑΒΗ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0