Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία

1.1 Εισαγωγή Ο παρών «Οδηγός Υγιεινής» είναι ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται στους υπεύθυνους των σχολικών κυλικείων, με σκοπό τη συμμόρφωσή τους προς τους περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου Τροφίμων Κανονισμούς του 2006, οι οποίοι εκδόθηκαν για την ολοκλήρωση της εναρμόνισης προς τον Κοινοτικό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων, και θα χρησιμοποιείται από τους υπεύθυνους των σχολικών κυλικείων σε συνδυασμό με τον «Οδηγό Υγιεινής για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής» . Η υγεία των παιδιών της σχολικής ηλικίας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση έχει η κατανάλωση ασφαλών, υγιεινών και θρεπτικών σχολικών γευμάτων. Οι υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες διατροφής στα σχολεία (κυλικεία, καφετέριες, επιχειρήσεις τροφοδοσίας μαζικής εστίασης (catering)) αντιμετωπίζουν τις ακόλουθες προκλήσεις: • Να λειτουργήσουν ως επιχείρηση τροφίμων σε ένα περιβάλλον εκπαίδευσης. • Να ανταγωνιστούν με επιτυχία τις άλλες επιχειρήσεις τροφίμων της αγοράς. • Να παρέχουν ποιοτικά τρόφιμα στα παιδιά τα οποία πρέπει να είναι ασφαλή και θρεπτικά. Οι εργαζόμενοι σε ένα σχολικό κυλικείο που προετοιμάζουν και σερβίρουν σχολικά γεύματα αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν στην καθημερινή διεκπεραίωση των εργασιών τους, να αναγνωρίζουν ποιοι είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι για τα τρόφιμα και ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουν για να προστατεύουν την ασφάλεια των τροφίμων. Ο «Οδηγός Υγιεινής για Σχολικά Κυλικεία» απευθύνεται στο προσωπικό που προμηθεύεται, διατηρεί, προετοιμάζει και σερβίρει τα γεύματα που προσφέρονται στα σχολικά κυλικεία και στη σχολική καφετέρια. Περιγράφει με λεπτομέρεια όλα τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να ακολουθούνται από τον υπεύθυνο του κυλικείου ώστε να διασφαλίζεται το υψηλότερο επίπεδο υγιεινής των τροφίμων στον χώρο αυτό. 1.2 Πεδίο εφαρμογής Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος «Οδηγού Υγιεινής» περιλαμβάνονται όλα τα σχολικά κυλικεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται με την προαναφερθείσα νομοθεσία. 1.3 Ισχύουσα νομοθεσία Ο «Οδηγός Υγιεινής για Σχολικά Κυλικεία» καλύπτει τις απαιτήσεις των ακόλουθων νομοθεσιών: • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων. • Οι περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμοι του 1996-2014. • Οι περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου των Τροφίμων Κανονισμοί του 2006 (ΚΔΠ 320/2006). • Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. • Ο περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθησης και Έλεγχος) Νόμος του 2001-2004. Ο Οδηγός αυτός θα πρέπει να εφαρμόζεται από κάθε σχολικό κυλικείο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πάγιων διαδικασιών βάσει των αρχών HACCP. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία 5 ΜΕΡΟΣ 1 . ΓΕΝΙΚΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0