Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία

ΜΕΡΟΣ 1 ΓΕΝΙΚΑ ............................................................................................................................... 5 1.1 Εισαγωγή .................................................................................................................................................. 5 1.2 Πεδίο εφαρμογής .................................................................................................................................. 5 1.3 Ισχύουσα νομοθεσία ............................................................................................................................ 5 1.4 Σύστημα διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων (HACCP) ................................................ 6 ΜΕΡΟΣ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ................................................................................................ 7 2.1 Αλλοίωση τροφίμων ............................................................................................................................ 7 2.2 Επιμόλυνση τροφίμων ......................................................................................................................... 7 2.3 Πώς προλαμβάνεται η αλλοίωση και η επιμόλυνση των τροφίμων; ................................. 8 ΜΕΡΟΣ 3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΠΑΡΑΛΑΒΗ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ............................................................................................... 9 3.1 Αγορά – παραλαβή τροφίμων .......................................................................................................... 9 3.2 Αποθήκευση – Διατήρηση τροφίμων ............................................................................................ 12 3.3 Προετοιμασία τροφίμων .................................................................................................................... 14 3.4 Έκθεση προς πώληση των τροφίμων ............................................................................................ 14 3.5 Πώληση τροφίμων ................................................................................................................................ 15 ΜΕΡΟΣ 4 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ...................................................................................................................... 16 4.1 Πλύσιμο χεριών ...................................................................................................................................... 16 4.2 Κατάλληλη ενδυμασία /περιβολή ................................................................................................... 17 ΜΕΡΟΣ 5 ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ................................................ 19 5.1 Γενικές αρχές καθαριότητας .............................................................................................................. 19 5.2 Διαχείριση απορριμμάτων ................................................................................................................. 19 5.3 Καθαριότητα κατά την εργασία ....................................................................................................... 19 ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΖΩΩΝ, ΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΩΝ ...............................................21 ΜΕΡΟΣ 7 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ..............23 ΠΕΡΙ ΕΧΟΜΕΝΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0