Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία
ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία 23 • Κάθε σχολικό κυλικείο πρέπει να διατηρεί τα απαραίτητα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία συνοδευτικά έγγραφα των προϊόντων που παραλαμβάνει (γάλα, τυριά, προϊόντα αρτοποιίας, λαχανικά κ.λπ. ) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανιχνευσιμότητά τους. • Τα απαραίτητα σε κάθε περίπτωση συνοδευτικά έγγραφα ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία και περιλαμβάνουν εμπορικά συνοδευτικά έγγραφα και πιστοποιητικά καταλληλότητας. • Κάθε σχολικό κυλικείο πρέπει να διατηρεί: 1. Αρχείο κανόνων υγιεινής (το οποίο περιλαμβάνει τον παρόντα Οδηγό Υγιεινής για Σχολικά Κυλικεία) 2. Αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης του χώρου του κυλικείου και του εξοπλισμού, καθώς και της ξεχωριστής αποθήκης τροφίμων αν υπάρχει. 3. Αρχείο παρακολούθησης, ελέγχου και καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρείται «αρχείο παρακολούθησης και ελέγχου των παγίδων» όπου πρέπει να αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα ελέγχου των παγίδων, τα ευρήματα, οι τυχόν διορθωτικές ενέργειες, καθώς και το σχέδιο κάτοψης του χώρου όπου ορίζονται και αριθμούνται οι θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί παγίδες και μαρκάρονται έντονα οι εξωτερικές παγίδες. Σε περιπτώσεις που η καταπολέμηση των τρωκτικών και των εντόμων πραγματοποιείται από εξωτερικό συνεργείο τότε το σχολικό κυλικείο θα πρέπει να διαθέτει αντίστοιχο αρχείο που θα περιέχει: - Κατάλογο των ατόμων που έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση τρωκτικών και εντόμων ή σχετικό συμβόλαιο - Το «πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων» όπου πρέπει να αναφέρονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται, οι συγκεντρώσεις τους, η θέση που χρησιμοποιούνται, η μέθοδος, η συχνότητα εφαρμογής τους και τα ονόματα των υπεύθυνων για την καταπολέμηση των τρωκτικών και των εντόμων. - Τις προδιαγραφές, τις οδηγίες χρήσης (προσπέκτους), τα πιστοποιητικά καταλληλότητας/έγκρισης των υλικών που χρησιμοποιούνται. Εκπαιδευμένο προσωπικό που εκτελεί απεντομώσεις/μυοκτονίες. - Αποτελέσματα ελέγχου της σωστής εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των παγίδων των τρωκτικών και των εντομοκτόνων και ενημέρωση του αρχείου καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών. 4. Αρχείο ελέγχου πόσιμου νερού (Το αρχείο περιλαμβάνει αναλύσεις ώστε να αποδεικνύεται η καταλληλόλητα του πόσιμου νερού). 5. Αρχείο εργαστηριακού ελέγχου τροφίμων Το αρχείο περιλαμβάνει αντίγραφα εκθέσεων εργαστηριακής εξέτασης τροφίμων που ετοιμάζονται στο κυλικείο (π.χ. σάντουιτς), για διαπίστωση της συμμόρφωσης αυτών με τις σχετικές απαιτήσεις της νομοθεσίας τροφίμων. Περιλαμβάνει, επίσης, τυχόν αντίγραφα εκθέσεων εργαστηριακής εξέτασης για πρώτες ύλες τροφίμων (π.χ. λούντζα για την ετοιμασία σάντουιτς) οι οποίες παραλαμβάνονται από τον συνεργαζόμενο προμηθευτή. 6. Αρχείο προσωπικού, που θα περιέχει: − Βιβλιάριο υγείας/Πιστοποιητικό Υγείας χειριστή τροφίμων. − Τους κανόνες ατομικής υγιεινής του προσωπικού − Πιστοποιητικό εκπαίδευσης του προσωπικού στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. ΜΕΡΟΣ 7 . ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0