Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία 19 5.1 Γενικές αρχές καθαριότητας Το κυλικείο θα πρέπει να διατηρείται πάντα καθαρό, εφαρμόζοντας ένα αποτελεσματικό γραπτό πρόγραμμα καθαρισμού και απολυμάνσεων. Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα καθαρισμού εξοικονομεί χρόνο και αποτελεί μέρος της καθημερινής εργασίας. Η γενική καθαριότητα είναι απαραίτητη για: • την πρόληψη των επιμολύνσεων των τροφίμων, • την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφίμων που ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, • την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφίμων που μπορεί να προσελκύσουν επιβλαβή ζώα, πουλιά και έντομα. Ένα σταθερό πρόγραμμα καθαριότητας δεν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στους πάγκους εργασίας, στις εκτεθειμένες επιφάνειες των τοίχων, των δαπέδων και στα ντουλάπια, αλλά και σε μέρη συχνά ξεχασμένα, όπως: ] οι τοίχοι και το δάπεδο γύρω και κάτω από το ψυγείο, ] τα ράφια και οι λεκάνες του ψυγείου και του καταψύκτη, ] γύρω και κάτω από τις οικιακές συσκευές, τα σώματα θέρμανσης, τα φωτιστικά και άλλα μόνιμα σκεύη επάνω στα ράφια και ] γύρω από τους θερμοσίφωνες. Φροντίστε οι εργασίες καθαριότητας να είναι διατυπωμένες με ακρίβεια και σαφήνεια στο πρόγραμμα καθαριότητας. 5.2 Διαχείριση απορριμμάτων • Φροντίστε να έχετε αρκετά δοχεία απορριμμάτων (σκυβαλοδοχεία) μέσα και έξω από το κυλικείο τα οποία να αδειάζετε τακτικά και να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση. • Πλένετε τους κάδους απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται μέσα στο κυλικείο όποτε λερωθούν και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, νοουμένου ότι τοποθετείται πλαστικό σακούλι μέσα στον κάδο ώστε τα απορρίμματα να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον κάδο. Ο καθαρισμός των κάδων απορριμμάτων πρέπει να είναι ενταγμένος στο γραπτό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης που εφαρμόζεται στο κυλικείο. • Χρησιμοποιήστε κάδους απορριμμάτων με προστατευτικό καπάκι ή άλλο κάλυμμα και μην τους υπερφορτώνετε. Κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται κάδοι που ανοιγοκλείνουν με τη χρήση ποδομοχλού. 5.3 Καθαριότητα κατά την εργασία • Καθαρίζετε κατά τη διάρκεια της εργασίας (“clean as you go”) και καθαρίστε τρόφιμα που έχουν χυθεί τη στιγμή που αυτό συμβαίνει, είτε είναι σε πάγκο ή εξοπλισμό, είτε στο πάτωμα. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πλένετε τα χέρια σας όποτε χρειαστεί μετά από κάποια ενέργεια καθαρισμού, π.χ. τον καθαρισμό ενός λεκέ σε ράφι ψυγείου που προκαλέσαμε κατά λάθος χύνοντας γάλα από τη συσκευασία του. • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σκεύη και εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί για νωπά τρόφιμα σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα, χωρίς προηγουμένως να έχουν πλυθεί και απολυμανθεί επαρκώς. ΜΕΡΟΣ 5 . ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0