Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία
16 Το προσωπικό που χειρίζεται τρόφιμα σε ένα σχολικό κυλικείο θα πρέπει να τυγχάνει εκπαίδευσης σύμφωνα με το Κεφ. 12 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων, και να φροντίζει για την προσωπική του υγιεινή, όπως: • Να μην δουλεύει στο κυλικείο όταν είναι άρρωστο, ιδιαίτερα αν υποφέρει από στομαχόπονο, μολυσμένα τραύματα/πληγές, σπυράκια με πύον, άλλη δερματική μόλυνση, κ.λπ. • Να φορά καθαρά ρούχα και προστατευτική ενδυμασία πάνω από τα κανονικά ρούχα, καθ’ όλο το διάστημα παρουσίας του μέσα στο κυλικείο. • Να πλένει σχολαστικά τα χέρια σε νιπτήρα χεριών πριν ξεκινήσει την εργασία, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά τον χειρισμό νωπών τροφίμων, την απόρριψη σκουπιδιών, την αποθήκευση χημικών ουσιών, το κάπνισμα, τον βήχα, το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης. • Να μην βήχει ή να φτερνίζεται πάνω στα τρόφιμα ή τον εξοπλισμό και τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. • Να προστατεύει τα κοψίματα ή τις άλλες πληγές του με καθαρό, αδιάβροχο επίδεσμο. Αν το τραύμα είναι στα δάκτυλα ή στην παλάμη θα πρέπει επιπρόσθετα να φορά και γάντια μιας χρήσης. Οι επίδεσμοι και τα γάντια θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά. • Να διατηρεί τα προσωπικά είδη χωριστά και μακριά από τον χώρο χειρισμού των τροφίμων. • Να φέρει κατάλληλο κάλυμμα κεφαλής που αποτρέπει την πτώση τριχών στα τρόφιμα ή στον εξοπλισμό και τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Το προσωπικό που έχει μακριά μαλλιά θα πρέπει να τα πιάνει πίσω να τα καλύπτει κατάλληλα. Το κάλυμμα κεφαλής καλύπτει την κεφαλή τουλάχιστο κατά τη διάρκεια ετοιμασίας των τροφίμων και κατά τη διάρκεια σερβιρίσματος μη- συσκευασμένων τροφίμων. • Να είναι εφοδιασμένο με έγκυρο Πιστοποιητικό Υγείας χειριστή τροφίμων, που εκδίδεται από Πρώτο Ιατρικό Λειτουργό, σύμφωνα με τους Περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου των Τροφίμων Κανονισμούς του 2006. 4.1 Πλύσιμο χεριών Μην ξεχνάς να πλένεις τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα: • Όταν ξεκινάς την εργασία σου και μετά τα διαλείμματα. • Κάθε φορά που λερώνονται τα χέρια σου. • Μετά τον χειρισμό νωπών τροφίμων. • Μετά την προετοιμασία νωπών προϊόντων και πριν από το άγγιγμα έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων. • Μετά το πλύσιμο λερωμένων πιάτων και σκευών. • Μετά το άγγιγμα χρημάτων. • Μετά την απομάκρυνση απορριμμάτων. • Μετά τον χειρισμό υλικών αποθήκης. • Μετά το άγγιγμα ή ξύσιμο περιοχών του σώματος, όπως είναι τα αυτιά, το στόμα, η μύτη, τα μαλλιά. • Μετά τη χρήση χαρτομάντιλου ή της τουαλέτας. • Μετά τη χρήση τηλεφώνου. • Μετά το φαγητό. • Μετά το κάπνισμα. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία ΜΕΡΟΣ 4 . ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0