Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία
ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία 15 Ο υπεύθυνος του σχολικού κυλικείου θα πρέπει να φροντίζει να διατηρεί τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα με τέτοιο τρόπο που να μην κινδυνεύουν από επιμολύνσεις ή αλλοιώσεις: • Τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα εκτίθενται συσκευασμένα σε βιτρίνες έκθεσης που διασφαλίζουν και την απαιτούμενη θερμοκρασία. Τα τρόφιμα που μικροβιολογικώς αλλοιώνονται εύκολα, δηλαδή το γάλα, τα γιαούρτια, τα σάντουιτς, τα τυριά, εκτίθενται σε θερμοκρασία κάτω των 50C. Εάν τα σάντουιτς εκτεθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος θα πρέπει να εκτίθενται συσκευασμένα (πχ. σε σελοφάν) και θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε διάστημα 2 ωρών από την παρασκευή τους ή αλλιώς απορρίπτονται. • Τα τρόφιμα που σερβίρονται ζεστά και μικροβιολογικώς είναι ιδιαίτερα ευαλλοίωτα (π.χ. ζεστά σάντουιτς) θα πρέπει να διατηρούνται σε βιτρίνες έκθεσης ή σε ειδικούς θερμοθαλάμους που διασφαλίζουν θερμοκρασία πάνω των 600C. Με τον τρόπο αυτό ο μεγαλύτερος πληθυσμός μικροβίων δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί ώστε να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. 3.5 Πώληση τροφίμων Κατά την πώληση έτοιμων για κατανάλωση τροφίμων το προσωπικό του κυλικείου πρέπει: • Να αποφεύγει σε κάθε περίπτωση να χειρίζεται χρήματα και συγχρόνως έτοιμα για κατανάλωση μη-συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. τυρόπιττες χωρίς περιτύλιγμα). • Να προσπαθεί να οργανώνει την εργασία του κατά τρόπο ώστε όταν χειρίζεται χρήματα να χειρίζεται μόνο συσκευασμένα τρόφιμα ή να χρησιμοποιεί χαρτί περιτυλίγματος, λαβίδες ή άλλα εργαλεία σερβιρίσματος, ελαχιστοποιώντας την επαφή των τροφίμων με τα χέρια του.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0