Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία 13 - Κατά την αποθήκευση των τροφίμων θα πρέπει να τηρείται η ορθή διαδικασία διαχείρισης των αποθεμάτων, να ελέγχονται οι ημερομηνίες διατηρησιμότητας και να καταναλώνονται πρώτα εκείνα των οποίων πλησιάζει η ημερομηνία διατηρησιμότητάς τους. Καλό είναι να εξαντλούνται ή να απορρίπτονται (αν είναι ακατάλληλα) τα παλιά αποθέματα πριν να χρησιμοποιηθούν τα καινούρια. - Πριν τη χρήση των αποθηκευμένων τροφίμων πρέπει να ελέγχονται οι ημερομηνίες διατηρησιμότητας που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων. Σε περίπτωση αμφιβολίας τα τρόφιμα θα πρέπει να απορρίπτονται. - Τα προϊόντα καθαρισμού του κυλικείου και του εξοπλισμού θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξεχωριστά ειδικά ντουλάπια που κλειδώνουν ή σε ειδικούς χώρους μακριά από τα τρόφιμα. Α) Διατήρηση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος - Τα χύμα αρτοσκευάσματα (κουλουράκια κ.λπ. ) θα πρέπει να τοποθετούνται σε ανοικτούς περιέκτες που βρίσκονται μέσα σε γυάλινες προθήκες έκθεσης ή μέσα σε κλειστούς περιέκτες που φέρουν κάλυμμα που εφαρμόζει ικανοποιητικά ή μέσα σε γυάλινες βιτρίνες ώστε τα προϊόντα να προστατεύονται από τη σκόνη, τα έντομα και άλλες επιμολύνσεις. Β) Διατήρηση στο ψυγείο Κατά τη διατήρηση των τροφίμων στο ψυγείο θα πρέπει: - Τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα (γάλα, βούτυρο, τυριά, κρύα σάντουιτς, γιαούρτια, φυσικοί χυμοί φρούτων, κ.λπ. ) να τοποθετούνται σε ψυγεία με θερμοκρασία ≤ 50C. - Να ελέγχετε τη θερμοκρασία του ψυγείου καθημερινά. - Όλα τα τρόφιμα που τοποθετούνται στο ψυγείο να τοποθετούνται με την αρχική τους συσκευασία ή περιτυλιγμένα με διαφανή μεμβράνη ή μέσα σε δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα. Κατά την τοποθέτησή τους στο ψυγείο θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα, αποφεύγοντας την υπερφόρτωσή του ψυγείου με τρόφιμα. - Τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο επάνω από τα νωπά, για να μην επιμολυνθούν από τα τελευταία. Αν από τα νωπά τρόφιμα βγαίνουν υγρά τοποθετήστε τα μέσα σε βαθύ πιάτο ή μπολ. - Τα ψυγεία πρέπει να έχουν θερμόμετρα για να μπορεί να ελέγχεται η θερμοκρασία διατήρησης των τροφίμων. Εάν το ψυγείο δεν είναι εφοδιασμένο με ενσωματωμένο θερμόμετρο, μπορείτε να αγοράστε ένα κατάλληλο κινητό θερμόμετρο (χωρίς υδράργυρο). - Να αποθηκεύετε το φρέσκο βούτυρο και τη μαργαρίνη στην αρχική τους συσκευασία, εξασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα δεν θα επιμολυνθούν κατά τη συνεχόμενη χρήση τους (π.χ. να εφαρμόζει καλά το καπάκι, να χρησιμοποιείτε μαχαίρι ή σκεύος που να είναι μόνο για αυτόν τον σκοπό και να μην υπάρχουν υπολείμματα από άλλες τροφές μέσα στη συσκευασία του βουτύρου ή της μαργαρίνης). - Το τυρί αποθηκεύεται στην αρχική του συσκευασία. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας του θα πρέπει να επανασυσκευάζεται με διαφανή μεμβράνη (έτσι ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη μυκήτων) ή να τοποθετείται σε πλαστικό δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα και να επισημαίνεται η ημερομηνία αποθήκευσης. Σε κάθε περίπτωση, μετά το άνοιγμα της αρχικής συσκευασίας το τυρί πρέπει να καταναλώνεται εντός ολίγων ημερών. - Τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε κενό όταν ανοιχθούν πρέπει να τυγχάνουν ίδιου χειρισμού με τα φρέσκα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΘΑΡΟ !

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0