Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία

12 Παραλαβή αρτοσκευασμάτων • Κατά την παραλαβή άρτων και απλών αρτοσκευασμάτων θα πρέπει να ελέγχεται αν είναι τοποθετημένα σε χαρτοκιβώτια μιας χρήσεως τα οποία κλείνουν ή σε ειδικά κιβώτια κατάλληλα για τη μεταφορά τροφίμων τα οποία είναι καλυμμένα. • Κατά την παραλαβή απλών αρτοσκευασμάτων σε ατομικές συσκευασίες πρέπει να ελέγχεται: ] Ότι είναι τοποθετημένα σε ατομικές σακούλες από υλικό κατάλληλο για συσκευασία τροφίμων (π.χ. σελοφάν, πλαστικό υλικό). ] Ότι οι παραπάνω συσκευασίες είναι τοποθετημένες σε κατάλληλο περιέκτη(χαρτοκιβώτια κ.ά). ] Η κατάλληλη επισήμανση της συσκευασίας και συγκεκριμένα: m το όνομα της επιχείρησης, m η διεύθυνση του αρτοποιείου, m το είδος του ψωμιού ή προϊόντος αρτοποιίας, m το καθαρό βάρος, m η τελική ημερομηνία ανάλωσής (με ανεξίτηλη σφραγίδα) όταν πρόκειται για προσυσκευασμένα προϊόντα, τα οποία αναμένεται να καταναλωθούν και μετά την παρέλευση 24 ωρών από την παρασκευή τους. Παραλαβή τυροπιτών και σπανακοπιτών • Κατά την παραλαβή τυροπιτών και σπανακοπιτών, πρέπει να ελέγχεται αν είναι τοποθετημένες σε κατάλληλους περιέκτες που είναι καλυμμένοι έτσι ώστε να προστατεύονται από τη σκόνη, τα έντομα ή άλλα ξένα σώματα. Παραλαβή ξηρών καρπών Κατά την παραλαβή ξηρών καρπών πρέπει να ελέγχεται: • η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας • η καταλληλότητα της συσκευασίας, π.χ. να είναι ερμητικά κλειστή • η καταλληλότητα του περιεχομένου της συσκευασίας, π.χ. απουσία ξένων σωμάτων, εντόμων κ.ά. 3.2 Αποθήκευση –Διατήρηση τροφίμων Γενικές οδηγίες αποθήκευσης – διατήρησης των τροφίμων: - Όλα τα τρόφιμα αμέσως μετά την παραλαβή τους θα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους που διασφαλίζουν τη διατήρησή τους (ψυγεία, προθήκες). - Τα τρόφιμα που δεν διατηρούνται σε ψυγείο πρέπει να τοποθετούνται σε προθήκες ή αποθήκες χωρίς υγρασία, μακριά από πηγές θερμότητας, πάνω σε ράφια ή σε ειδικά παλέτα (όχι ξύλινα). Οι αποθήκες θα πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρές και απαλλαγμένες εντόμων (κατσαρίδες, μυρμήγκια, μύγες κ.λπ. ) και τρωκτικών . - Κατά την αποθήκευσή τους τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς περιέκτες ή σε προθήκες, ή σε βιτρίνες έκθεσης κ.λπ. ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν επιμολύνονται από σκόνη, έντομα και τρωκτικά. Για την αποθήκευση των τροφίμων χρησιμοποιούνται μόνο περιέκτες κατάλληλοι για τρόφιμα. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0