Οδηγός Υγιεινής για σχολικά κυλικεία
ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα σχολικά κυλικεία 11 Παραλαβή γαλακτοκομικών προϊόντων Προϊόν Ποιότητα, Θερμοκρασία Ενδείξεις για Εμφάνιση, Δομή απόρριψη ΓΑΛΑ Παστεριωμένο Μικρότερη από Οσμή Θερμοκρασία > 6ºC Ερμητικά κλειστή 6ºC αλλοιωμένου Ξινή ή συσκευασία πικρή γεύση «κομμένο» Λείο και ρευστό εμφάνιση πηγμάτων. ΓΙΑΟΥΡΤΙ Από παστεριωμένο Μικρότερη από Πικρή γεύση Εμφάνιση γάλα 6ºC μούχλας. Σπασμένη Τουλάχιστον συσκευασία 10 ημέρες πριν την τελική ημερομηνία Σχηματισμός ανάλωσης κρυστάλλων πάγου Ερμητικά σφραγισμένο όταν απόψυχεται από κατεψυγμένο (το γιαούρτι δεν πρέπει να καταψύχεται για να επιμηκυνθεί ο χρόνος διατηρησιμότητάς («shelf-life») του. ΒΟΥΤΥΡΟ Λείο, αφράτο, Μικρότερη από Εμφάνιση μούχλας γλυκιά γεύση 6 ºC Ασυνήθιστη γεύση Οσμή ταγγισμένου ΤΥΡΙ Κανονική γεύση και οσμή Μικρότερη από Εμφάνιση μούχλας Κανονικές για το είδος 6 ºC Ασυνήθιστη γεύση του οπές Οσμή ταγγισμένου Οπές που δείχνουν ανώμαλη ζύμωση Γίνεται αποδεκτή απόκλιση της θερμοκρασίας +-2ºC Παραλαβή φρέσκων φρούτων & λαχανικών ΠΑΡΑΛΑΒΕ ΑΠΟΡΡΙΨΕ Γεύση φρέσκου, απουσία ή ελάχιστη ποσότητα Ενδείξεις «σάπιου», ανάπτυξης εντόμων, χώματος, απουσία μούχλας, «σφικτή» υφή μούχλας, πολτοποίησης, εκχυμώσεις, αποχρωματισμός, υπερβολική ποσότητα χώματος ή άλλων ακαθαρσιών. Παραλαβή συσκευασμένων χυμών Απόρριψε τις συσκευασίες που παρουσιάζουν: • Διογκωμένα άκρα ή πλευρές. • Ελαττωματική στεγανοποίηση (π.χ. ραγισμένες ραφές συγκόλλησης) • Βαθουλώματα • Κτυπήματα • Απουσία ετικέτας • Έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας («ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος:» ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης αυτών («ανάλωση έως:»).
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0