Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 85 κινδύνου κινδύνου ποιότητας του νερού του εξοπλισμού ή της εγκατάστασης περιοχές υψηλού • Περιοχές της παραγωγικής διαδικασίας όπου είναι σημαντική η παρουσία του κινδύνου της επιμόλυνσης των τροφίμων και στις οποίες απαιτείται η εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων υγιεινής για την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων. περιοχές χαμηλού • Περιοχές της παραγωγικής διαδικασίας όπου δεν παρουσιάζεται σημαντικός κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται οι γενικοί κανόνες υγιεινής. πηγή υδροληψίας • Καλείται κάθε φυσική πηγή, πηγάδι εκσκαφής ή γεώτρητο, δίκτυο υδρεύσεως κ.τ.ο.μ. από όπου λαμβάνεται νερό για εμφιάλωση. πιθανότητες κινδύνου • Πιθανότητα καταστρεπτικού συμπτώματος για την υγεία και η σοβαρότητα ενός τέτοιου γεγονότος το οποίο απορρέει από ένα ή περισσότερους κινδύνους. πόσιμο νερό • Το νερό που πληροί τις απαιτήσεις του περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και έλεγχος) Νόμου του 2001βέως 2004. προδιαγραφές • Η λεπτομερής περιγραφή των ποιοτικών ή λειτουργικών χαρακτηριστικών. Στην περίπτωση των ποσοτικών προδιαγραφών χρησιμοποιούνται για την έκφρασή τους σταθερότυποι και επιτρεπτά όρια. προπακετάρισμα • Περιεχόμενο και σύστημα κλεισίματος απευθείας σε επαφή με το προϊόν. προληπτικές ενέργειες • Οι ενέργειες που διεξάγονται για να ελαττώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός κινδύνου σε ένα αποδεκτό επίπεδο. ρύπανση • Καλείται η παρουσία στο νερό κάθε ξένης ουσίας (οργανικής, ανόργανης, ακτιενεργού ή βιολογικής), η οποία μπορεί να το καταστήσει επιβλαβές για την υγεία του ανθρώπου και ακατάλληλο για τις προβλεπόμενες χρήσεις του. συσκευαστικό υλικό • Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των προϊόντων όπως αλουμίνιο, μεμβράνη, χαρτί ή κάθε περιέκτης που είναι κατασκευασμένος από μέταλλο, γυαλί, πλαστικό ή χαρτί. συσκευασία πρώτη • Η κάλυψη ενός προϊόντος με κάποιο υλικό ή η εισαγωγή του σε περιέκτη, τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το προϊόν και αποσκοπούν στην προστασία του προϊόντος. συσκευασία δεύτερη • Η κάλυψη ενός ήδη συσκευασμένου προϊόντος με κάποιο υλικό ή η εισαγωγή του σε περιέκτη. Η δεύτερη συσκευασία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του προϊόντος στα σημεία διάθεσης ή πώλησής του. σύστημα εμφιαλώσεως • Ονομάζουμε το σύνολο των εγκαταστάσεων (σωληνώσεις, δεξαμενές μηχανήματα κ.λπ .) από την πηγή υδροληψίας μέχρι το σημείο εμφιαλώσεως. Τεχνητός καθαρισμός • Είναι η επεξεργασία με επιστημονικώς αναγνωρισμένες μεθόδους, κατά τρόπο που ικανοποιεί μόνιμα τους όρους, οι οποίοι επιβάλλονται για το πόσιμο νερό. Υγιεινή κατασκευή • Η κατασκευή του εξοπλισμού ή της εγκατάστασης που επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό και απολύμανσή τους.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0