Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
Ανάλυση Κινδύνων • Ένα σύστημα διαχείρισης που πρέπει να εφαρμόζει κάθε επιχείρηση τροφίμων και ποτών και το οποίο βοηθά στην αναγνώριση των κινδύνων τους και προτείνει την εφαρμογή των απαραίτητων ελέγχων για την εξάλειψη ή τον περιορισμό αυτών. Ανιχνευσιμότητα • Η δυνατότητα ανίχνευσης της ιστορίας, εφαρμογής ή τοποθεσία ενός αντικειμένου ή δραστηριότητας μέσω αρχειοθετημένης αναγνώρισης. Αποθήκευση • Η διατήρηση των πρώτων και βοηθητικών υλών, των υλικών και αντικειμένων συσκευασίας και των τελικών προϊόντων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε ελεγχόμενες συνθήκες. Απολύμανση • Η χρησιμοποίηση χημικών υλών ή/και φυσικών μεθόδων που έχει σκοπό τον περιορισμό της ανάπτυξης μικροοργανισμών σε επίπεδα που είναι ασφαλή για την ποιότητα των τροφίμων. Αρχεία • Έγγραφα που περιέχουν: − Πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής ή τον ποιοτικό έλεγχο − Αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία, στο πλαίσιο της εφαρμογής των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας ΙSO και HACCP. Ασφάλεια των • Η κατάσταση κατά την οποία εξασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα έχουν παραχθεί με υγιεινές συνθήκες, δεν είναι πιθανή η ύπαρξη κινδύνου για την υγεία του καταναλωτή και δεν θίγονται τα οικονομικά του συμφέροντα Ασηπτική συσκευασία • Είναι η διεργασία πλήρωσης περιεκτών σε ελεγχόμενη αποστειρωμένη ατμόσφαιρα σε αποστειρωμένους περιέκτες για αποφυγή μικροβιολογικής μόλυνσης. Βυτίο με κερματοδέκη • Σημαίνει βυτίο νερού ανθρώπινης κατανάλωσης με κερματοδέκτη, το οποίο επιτρέπει τη λήψη νερού με την τοποθέτηση σε αυτό χρηματικού ποσού σε κέρματα ή χαρτονομίσματα. Βυτιοφόρο όχημα • Σημαίνει οποιοδήποτε όχημα στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένο βυτίο νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Διορθωτικές ενέργειες • Οι ενέργειες που πρέπει να ληφθούν όταν τα αποτελέσματα της παρακολούθησης στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου δείξουν ότι ο έλεγχος στα σημεία αυτά έχει χαθεί. Έλεγχος των κρίσιμων • Οι ενέργειες που γίνονται για τη διαπίστωση της παραγωγής ασφαλών και υγιεινών προϊόντων και οι οποίες περιλαμβάνουν μια σειρά παρατηρήσεων, μετρήσεων ή/και δειγματοληψιών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Εμφιαλωμένο νερό • Καλείται το νερό το οποίο παρέχεται στο εμπόριο συσκευασμένο αεροστεγώς εντός υάλινων ή πλαστικών φιαλών ή πλαστικών δοχείων και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Επαρκές • Ικανοποιητικό αποτέλεσμα για κάποιο προκαθορισμένο στόχο. Επεξεργασία • Διεργασίες που διέπουν την παραγωγή ενός προϊόντος και μεταβάλλουν την αρχική του κατάσταση. Επιμόλυνση • Η εμφάνιση μικροοργανισμών ή χημικών ουσιών ή ξένων σωμάτων ή δυσάρεστων κηλίδων ή ανεπιθύμητων άλλων ουσιών στο νερό. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 83 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 10: ΟΡΙΣΜΟΙ σημείων ελέγχου και Κρίσιμα σημεία Ελέγχου (ηΑCCP) τροφίμων
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0