Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

8 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες Στο πλαίσιο της ανάπτυξης και εφαρμογής του συστήματος HACCP, οι παραγωγοί εμφιαλωμένων νερών ή οι επιχειρηματίες διάθεσης νερού με βυτιοφόρα οχήματα ή βυτία με κερματοδέκτη πρέπει: • Να καθορίσουν τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος (σύσταση, συνθήκες παραγωγής, συσκευασία, διάρκεια ζωής, συνθήκες αποθήκευσης, κ.λπ. ). • Να ταυτοποιήσουν όλα τα κρίσιμα στάδια της παραγωγής έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια του καταναλωτή. • Να εγκαταστήσουν καθορισμένες διαδικασίες για κάθε στάδιο παραγωγής: Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να προτείνουν προληπτικά μέτρα, να θέτουν κρίσιμα όρια για τα διάφορα στάδια κατά την επιθεώρηση του συστήματος, καθώς και διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα από τη διεύθυνση της επιχείρησης. • Να εγκαταστήσουν διαρκείς ελέγχους για να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών. • Να αναθεωρούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα τις διαδικασίες ασφάλειας και να υιοθετούν τις εκάστοτε τροποποιήσεις του συστήματος. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Οι υπεύθυνοι διασφάλισης ποιότητας του προϊόντος πρέπει να γνωρίζουν τις αρχές υγιεινής των τροφίμων και τη σωστή πρακτική εμφιάλωσης του νερού, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να θέτουν τα κατάλληλα προγράμματα ελέγχων. Για κάθε παρτίδα πρέπει να αρχειοθετούνται οι καταγραφές των παραμέτρων της παραγωγής και των ελέγχων στα κρίσιμα σημεία. 1.4. Ισχύουσα νομοθεσία Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του «Οδηγού Υγιεινής για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού» ίσχυε η παρακάτω κοινοτική και εθνική νομοθεσία: - Οι περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμοι 1996 – 2014. - Οι περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου Τροφίμων Κανονισμοί του 2006 , σε συμμόρφωση με τον Κοινοτικό Κανονισμό (ΕΚ) 852/2004. - Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29 ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων. - Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. 1.4.1. Φυσικά μεταλλικά νερά Οι περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών Κανονισμοί του 2002 έως 2006. Οδηγία 2009/54/ΕΚ (Αναδιατύπωση) σχετικά με την εκμετάλλευση και τη θέση στο εμπόριο των φυσικών μεταλλικών νερών», Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε – L164/45. Η εναρμόνιση προς την Οδηγία έγινε με την Κ.Δ.Π. 264/2002, με τους περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών Κανονισμούς του 2002, Οδηγία 2003/40/ΕΚ του Συμβουλίου της 16 ης Μαΐου 2003 για καθορισμό του καταλόγου, των οριακών τιμών συγκεντρώσεων και των ενδείξεων για την επισήμανση των συστατικών φυσικών μεταλλικών νερών, καθώς και των όρων χρήσης του εμπλουτισμένου με όζον αέρα στην κατεργασία ορισμένων φυσικών μεταλλικών νερών και νερών πηγής (ΕΕ L126 της 22.5.2003, σ.34) Η εναρμόνιση προς την Οδηγία έγινε με την Κ.Δ.Π. 477/2004, με τους περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2004.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0