Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 77 Ο θερμοψύκτης πρέπει να συντηρείται υγειονομικά (απολυμαίνεται) ακριβώς πριν παραδοθεί στον καταναλωτή και η όποια αντίστοιχη εργασία να καταγράφεται επί αρχείου που βρίσκεται τόσο επί του θερμοψύκτη όσο και στα αρχεία αυτών που την εκτέλεσαν. Η υγειονομική συντήρηση συνίσταται: • στην αντικατάσταση της σύνδεσης-επαφής με τον περιέκτη-φιάλη με νέα, υγειονομικά καθαρή, • στην αντικατάσταση του δοχείου αποθήκευσης ύδατος με νέο – υγειονομικά καθαρό (αν δεν είναι εφικτή η αντικατάσταση συνίσταται η επί τόπου απολύμανση), • στην αντικατάσταση του δοχείου ψύξης – θέρμανσης ύδατος με νέο, υγειονομικά καθαρό (αν δεν είναι εφικτή η αντικατάσταση συνίσταται η επί τόπου απολύμανση), • στην αντικατάσταση του φίλτρου αέρα με νέο, αποστειρωμένο, • στην αντικατάσταση των σωληνώσεων με νέες, υγειονομικά καθαρές, κατάλληλες για τον σκοπό αυτό (Food-Grade), • στην αντικατάσταση – καθαρισμό του σημείου υδροληψίας, και • σε πλήρη εξωτερικό καθαρισμό ώστε να διασφαλίζεται η γενικότερη εικόνα του θερμοψύκτη. Θερμοψύκτες που δεν δέχονται τακτική υγειονομική συντήρηση ή καθόλου εγκυμονούν κινδύνους μικροβιολογικής επιμόλυνσης του νερού που παρέχουν προς κατανάλωση. Οι υπεύθυνοι για την υγειονομική συντήρηση των θερμοψυκτών πρέπει να έχουν τεκμηριωμένη αντίληψη των υγειονομικών απαιτήσεων που πρέπει να ικανοποιήσουν. Το προσωπικό που εκτελεί την υγειονομική συντήρηση πρέπει να εκπαιδεύεται κατάλληλα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαδικασία στο σύνολό της πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και να είναι καταγεγραμμένη με πάσα λεπτομέρεια. Οι εκτελεσθείσες εργασίες και τα πιθανά ευρήματα – παρατηρήσεις πρέπει να καταγράφονται στα αρχεία των υπεύθυνων για την υγειονομική συντήρηση. Ο προμηθευτής των φιαλών, ανεξαρτήτως αν είναι υπεύθυνος και για την υγειονομική συντήρηση του θερμοψύκτη, οφείλει να εκπαιδεύει τον τελικό καταναλωτή-χρήστη για την αποκόμιση των μέγιστων από τον θερμοψύκτη, ελαχιστοποιώντας την όποια κακή ή επικίνδυνη χρήση του που ενδεχομένως εγκυμονεί υγειονομικούς ή άλλους κινδύνους γι’ αυτόν. * παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους θερμοψύκτες, κρίνεται αναγκαία η αναφορά κανόνων υγιεινής για το πεδίο αυτό δεδομένου ότι η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0