Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

76 αυτόματη διάταξη παρακολούθησης-καταγραφής της συγκέντρωσης του όζοντος στο νερό. Τα πώματα αποθηκεύονται επί του εμφιαλωτικού-πωματιστικού προστατευμένα από το περιβάλλον και υπό λυχνίες UV, ενώ πλένονται με οζονισμένο νερό εμφιάλωσης αμέσως πριν σφραγίσουν τη φιάλη. 5. ςΗμΑνςΗ ΤΕλΙΚΟΥ ΠΡΟϊΟνΤΟς Πρέπει να ακολουθούνται όλα όσα έχουν προαναφερθεί στον παρόντα Οδηγό Υγιεινής για τη σήμανση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον χαρακτηρισμό της κατηγορίας του νερού (Νερό πηγής – Επιτραπέζιο – Πόσιμο). Η κατάλληλη σήμανση, μεταξύ άλλων, πρέπει να διασφαλίζει ότι ο καταναλωτής ενημερώνεται επαρκώς για: • την ημερομηνία εμφιάλωσης και λήξης του προϊόντος, • την ποιότητα του νερού και τις όποιες διαδικασίες απολύμανσης, • την προέλευση του νερού (πηγή υδροληψίας, τοποθεσία), • την εταιρεία που το εμφιάλωσε ή/και είναι υπεύθυνη γι’ αυτήν, • το επιστρεφόμενο ή μη της φιάλης, • την απαγόρευση χρήσης για άλλο σκοπό της φιάλης (αν είναι επιστρεφόμενη). Θερμοψύκτης 1. γενικά Θερμοψύκτες καλούνται οι συσκευές εκείνες που διαθέτουν νερό στον καταναλωτή, είτε κρύο είτε και ζεστό, τροφοδοτούμενες από επιστρεφόμενο ή μη περιέκτη-φιάλη, όγκου ίσου ή μεγαλύτερου των 5 l. Οι περιέκτες-φιάλες μπορεί να είναι από γυαλί, polycarbonate ή P.E.T., επιστρεφόμενοι ή μη, και οι όγκοι που συνηθέστερα απαντώνται είναι 5 λίτρα, 10 λίτρα, 11λίτρα (3 U.S.Gallons), 18,9 λίτρα (5 U.S. Gallons), 22,7 λίτρα (6 U.S. Gallons). Υπάρχουν διάφοροι τύποι στην αγορά, διαφέροντας κυρίως στο σημείο υδροληψίας, στην επαφή-σύνδεση με τη φιάλη και στον χώρο αποθήκευσης ύδατος. Είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιεινής του θερμοψύκτη και τη διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή, ανεξάρτητα από την ποιότητα του παρεχομένου ύδατος από τν φιάλη, η σχεδίαση και λειτουργικότητα του θερμοψύκτη να διασφαλίζει ότι μπορεί εύκολα να δεχθεί υγειονομική συντήρηση (απολύμανση) και γενικότερα καθαρισμό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εξής συστατικά στοιχεία: • η σύνδεση-επαφή με τον περιέκτη-φιάλη • ο χώρος αποθήκευσης ύδατος • ο χώρος ψύξης – θέρμανσης ύδατος • η διηθητική διάταξη του εισερχομένου αέρα (μικροβιοκρατής) • το σημείο υδροληψίας 2. Υγειονομική συντήρηση θερμοψυκτών Οι θερμοψύκτες αποτελούν έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα παροχής νερού «από την πηγή στο ποτήρι». Η υγειονομική συντήρησή του και η σωστή χρήση του από τον τελικό καταναλωτή έχουν καθοριστική σημασία. Η προϋπόθεση της διατήρησης του θερμοψύκτη υγειονομικά καθαρού και σε καλή κατάσταση εκπληρώνεται μόνο μέσω ενός προγράμματος τακτικού υγειονομικού καθαρισμού. Η υγειονομική συντήρηση απαιτείται να γίνεται σε διαστήματα όχι μεγαλύτερα των 3 μηνών λειτουργίας του θερμοψύκτη, εκτός και αν παραστεί ανάγκη για τακτικότερα. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0