Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 67 1. γενικά Κάθε φιάλη ή δοχείο φυσικού μεταλλικού νερού ή νερού πηγής ή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού πρέπει να φέρει στερεά κολλημένη ταινία ή ανεξίτηλη επιγραφή με αναγραφόμενα: 1. Ονομασία τροφίμου, ονομασία πώλησης του προϊόντος 2. Κατάλογο των συστατικών του (χημική ανάλυση) 3. Πηγή προέλευσης (χώρα προέλευσης) 4. Ημερομηνία εμφιάλωσης ή τον κωδικό αριθμό παραγωγής 5. Τόπο εκμετάλλευσης της πηγής 6. Ποσότητα (όγκος) 7. Χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας (μέρα/μήνας/χρόνος) 8. Ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης του προϊόντος 9. Όνομα ή εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή 10. Φιάλη: Ένδειξη ότι είναι κατάλληλη για τρόφιμα 1.α Υποχρεωτικές ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα Οι ενδείξεις να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα. (Δεν απαγορεύεται η αναγραφή των πιο πάνω ενδείξεων και σε άλλες γλώσσες). 1.β Απαγορευτικές ενδείξεις Δεν επιτρέπονται: • Ενδείξεις «ενισχύει την πέψη», «μπορεί να ευνοεί τις ηπατοχολικές λειτουργίες» ή άλλες παρόμοιες ενδείξεις σχετικές με την επίδραση του νερού στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. (Εκτός των φυσικών μεταλλικών νερών) • Εκφράσεις που υπαινίσσονται ένα χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει. • Εκφράσεις που αποδίδουν στο νερό θεραπευτικές ιδιότητες. • Δήλωση ή διαφήμιση του προϊόντος κατά τρόπο που άμεσα ή έμμεσα υπονοεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει ιδιότητες που δεν υπάρχουν πραγματικά σεαυτό ή που το κάνουν να υπερέχει από όλα τα παρόμοια προϊόντα, αποσκοπώντας σε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού. • Κάθε είδους επισήμανση που παραπλανά τον καταναλωτή όσον αφορά τις ιδιότητες του προϊόντος, την ποσότητα, τη διατηρησιμότητα, τον τρόπο παραγωγής ή προέλευσης, τον τρόπο παρασκευής ή κατεργασίας, την αναλυτική σύνθεση. • Η αναγραφή ενδείξεων οι οποίες δεν είναι σε εμφανές σημείο της ετικέτας (π.χ. στην πίσω πλευρά της), δεν είναι ευδιάκριτες, ανεξίτηλες και ευανάγνωστες και διαχωρίζονται από τις υπόλοιπες ενδείξεις ή εικόνες της ετικέτας και που αφορούν κυρίως την ονομασία πώλησης, τη χημική ανάλυση, την ποσότητα, τη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας, την ονομασία της πηγής και του τόπου εκμετάλλευσης. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0