Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
6 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες Σκοπός της συγγραφής του «Οδηγού Υγιεινής για τις Επιχειρήσεις Εμφιάλωσης Νερού» είναι η δημιουργία ενός χρήσιμου εγχειριδίου για τις επιχειρήσεις αυτές σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τις αρχές του HACCP. Στο εγχειρίδιο αυτό περιγράφονται τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζουν οι Επιχειρήσεις Εμφιάλωσης Νερού προκειμένου να διασφαλίζεται η υγιεινή των νερών και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Η εκπόνηση του παρόντος «Οδηγού Υγιεινής για τις Επιχειρήσεις Εμφιάλωσης Νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες,» πραγματοποιήθηκε με βάση τον διεθνή κώδικα πρακτικής – γενικές αρχές υγιεινής των τροφίμων του Codex Alimentarius – των περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου Τροφίμων Κανονισμών του 2006, και τον Κοινοτικό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29 ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων, ο οποίος ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις τροφίμων και ειδικότερα τις Επιχειρήσεις Εμφιάλωσης Νερού να εφαρμόζουν κανόνες υγιεινής πρακτικής σε συνδυασμό με ένα σύστημα διασφάλισης της παραγωγής υγιεινών προϊόντων (Ηazard Analysis Critical Control Points – HACCP). Ο «Οδηγός Υγιεινής» εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1.4. του παρόντος μέρους και τη σχετική βιβλιογραφία (Παράρτημα 7). Στο ειδικότερο για τους κανόνες υγιεινής τμήμα του Οδηγού (Μέρος 2ο : Κανόνες Υγιεινής για τις Επιχειρήσεις Εμφιάλωσης Νερού), η παρουσίαση των κανόνων υγιεινής γίνεται με τη μορφή πινάκων όπου αναφέρονται οι Γενικές και οι Ειδικές Απαιτήσεις που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής στις Επιχειρήσεις Εμφιάλωσης Νερού. Οι απαιτήσεις της νομοθεσίας παρατίθενται σε σκουρόχρωμα τμήματα του πίνακα (Απαιτήσεις της νομοθεσίας). Η ερμηνεία της νομοθεσίας δίνεται με σαφείς οδηγίες προς συμμόρφωση με τη νομοθεσία («Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία») οι οποίες αντιπαρατίθενται στον πίνακα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. 1.2 Επιχειρήσεις Εμφιάλωσης Νερού και διάθεσης νερού με βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτη, που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος «Οδηγού Υγιεινής» Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος «Οδηγού Υγιεινής» περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και συγκεκριμένα: • Επιχειρήσεις που εμφιαλώνουν πόσιμο νερό • Επιχειρήσεις που εμφιαλώνουν φυσικό μεταλλικό νερό • Επιχειρήσεις που εμφιαλώνουν νερό πηγής • Επιχειρήσεις εμπορίας και διάθεσης νερού με βυτιοφόρα οχήματα και βυτία κερματοδέκτες. Ο Οδηγός Υγιεινής αναφέρει τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την υδροληψία, την επεξεργασία (όπου υπάρχει), τη συσκευασία, την αποθήκευση, τη διανομή των εμφιαλωμένων νερών και τη διάθεση νερού με βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτη. Ο Οδηγός αυτός θα πρέπει να εφαρμόζεται από κάθε επιχείρηση εμφιάλωσης και διάθεσης νερού, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός συστήματος διασφάλισης υγιεινής σύμφωνα με τις αρχές του (HACCP), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή ενός καθαρού και ασφαλούς εμφιαλωμένου νερού, κατάλληλου προς κατανάλωση. 1.3 Σύστημα διασφάλισης της υγιεινής των εμφιαλωμένων νερών (HACCP) Το σύστημα HACCP αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση των μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων της παραγωγικής διαδικασίας, στην εκτίμηση των κινδύνων και τελικά στον έλεγχό τους.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0