Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

ΚΑΤΑΠΟλΕμΗςΗ ΤΡωΚΤΙΚων ΚΑΙ ΕνΤΟμων (ΚΑΤςΑΡΙΔων Κ.λΠ.) 54 • Το σύστημα φόρτωσης και εκφόρτωσης των μεταφορικών μέσων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να μην προκαλούνται ζημιές στις συσκευασίες του προϊόντος. • Το τελικό προϊόν πρέπει να διακινείται με μεταφορικά μέσα που δεν επιτρέπουν την έκθεση των προϊόντων στον ήλιο, στη σκόνη και στη βροχή και τα προφυλάσσουν από την αύξηση της θερμοκρασίας. Οδηγίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία • Τα έντομα και τα τρωκτικά μεταφέρουν μεγάλο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών, κατα- στρέφουν τα υλικά συσκευασίας, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και είναι δείκτες τήρησης κακών συνθηκών υγιεινής από την επιχείρηση. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή τους είναι πολύ επικίνδυνες για τον άνθρωπο, και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και εξειδικευμένη γνώση για τη χρησιμοποίησή τους. • Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει να προβλέπεται ο έλεγχος των εντόμων, κατσαρίδων, αρουραίων, ποντικιών και πουλιών. • Για τον έλεγχό τους θα πρέπει οι επιχειρήσεις να φροντίζουν ώστε: - Η είσοδος εντόμων και τρωκτικών στην επιχείρηση να περιορίζεται. - Η περίμετρος του εργοστασίου να είναι καθαρή για τουλάχιστον 1 μέτρο από τους χώρους του εργοστασίου. - Τα παράθυρα να σφραγίζονται ή να καλύπτονται με σήτες. - Οι τοίχοι να μην έχουν ρωγμές και τρύπες. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 4. Όταν μεταφορικά οχήματα ή/και περιέκτες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προϊόντων εκτός τροφίμων ή για τη μεταφορά διαφορετικών ειδών τροφίμων, πρέπει να γίνεται αποτελεσματικός καθαρισμός μεταξύ των φορτώσεων ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος της μόλυνσης. 5. Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στα μεταφορικά οχήματα ή /και στους περιέκτες και να προστατεύονται κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι της μόλυνσης. 6. Όπου είναι αναγκαίο, τα μεταφορικά οχήματα ή/και οι περιέκτες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τροφίμων, πρέπει να έχουν την ικανότητα να διατηρούν τα τρόφιμα στην κατάλληλη θερμοκρασία και να είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να ελέγχεται το επίπεδο της θερμοκρασίας. Απαιτήσεις της νομοθεσίας Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων Πρέπει να θεσπιστούν επαρκείς διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι ελέγχονται τα επιβλαβή ζώα, τρωκτικά και έντομα.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0