Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

2. Τα βυτία στα οχήματα ή /και οι περιέκτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά άλλου πράγματος πλην τροφίμων, αν τα φορτία αυτά μπορούν να επιμολύνουν τα τρόφιμα. Τα χύδην τρόφιμα σε υγρή κατάσταση, σε κόκκους ή σκόνη πρέπει να μεταφέρονται σε βυτία ή/και περιέκτες/δεξαμενές που χρησιμοποιούνται μόνον για τη μεταφορά τροφίμων. Στους περιέκτες πρέπει να αναγράφεται καθαρά, ευανάγνωστα και ανεξίτηλα σε μία ή περισσότερες κοινοτικές γλώσσες, ότι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τροφίμων ή να υπάρχει η ένδειξη «μόνον για τρόφιμα». 3. Όταν τα μεταφορικά οχήματα ή/και περιέκτες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά άλλων προϊόντων και όχι εμφιαλωμένου νερού ή για τη μεταφορά διαφορετικών ειδών τροφίμων, πρέπει τα προϊόντα, όπου απαιτείται, να διατη- ρούνται χωριστά για να προφυλάσσονται από τυχόν μόλυνση. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 53 - Να είναι εφοδιασμένα με στηρίγματα ανάρτησης όπου αυτά είναι απαραίτητα. • Τα οχήματα μεταφοράς των εμφιαλωμένων νερών θα πρέπει: - Να είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται το καθάρισμά τους. - Να διατηρούνται καθαρά, σε καλή κατάσταση και να συντηρούνται ή να αντικαθίστανται όταν χρειάζεται. - Να καθαρίζονται αποτελεσματικά. • Μετά την αποχώρησή τους από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης τα τελικά προϊόντα βρίσκονται υπό την ευθύνη της επιχείρησης η οποία τα διανέμει ή τα μεταφέρει. Αυτή θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένη για τους ενδεχόμενους κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τη μεταφορά και την αποθήκευση. • Οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να ισχύουν κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση των προϊόντων θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη μεταφορά ή και την αποθήκευση τους. • Δεν υπάρχει εφαρμογή στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού. Το προϊόν δεν πρέπει να μεταφέρεται με άλλα προϊόντα που μπορεί να το επιμολύνουν ή να αλλοιώσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (π.χ. εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, λάστιχα, καύσιμα και τρόφιμα).

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0