Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
50 • να διευκολύνεται η αναγνώρισή των προϊόντων με την κατάλληλη κωδικοποίηση και διάταξη τους, • να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν τα προϊόντα τοποθετούνται σε παλέτα: - στην αξιοπιστία των παλέτων, - στην πιθανήκακομεταχείριση των συσκευασιών κατά την παλετοποίηση, - στο στοίβαγμα των παλέτων που μπορεί να εμποδίζει τον σωστό αερισμό ή ψύξη των προϊόντων, και • να υπάρχουν επαρκείς διάδρομοι κυκλοφορίας για να διευκολύνεται ο έλεγχος και η ανακύκλωση των αποθηκευμένων προϊόντων. • Τα οχήματα μεταφοράς των προϊόντων στους αποθηκευτικούς χώρους, εάν υπάρχουν, θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα και όχι πετρελαιοκίνητα και να πληρούν τους απαραίτητους κανόνες καθαριότητας για την αποφυγή επιμολύνσεων. • Σε κάθε εγκατάσταση συνιστάται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο αποθηκευτικοί χώροι, χωριστά για τις κενές και για τις γεμάτες φιάλες και δοχεία. • Η αποθήκη πρέπει να βρίσκεται σε χώρο που να είναι προστατευμένος από αντίξοες καιρικές συνθήκες και εστίες μόλυνσης ή ρύπανσης. • Οι αποθήκες δεν πρέπει να παρουσιάζουν δείγματα υγρασίας. Το πάτωμα πρέπει να διατηρείται καθαρό και καλοσυντηρημένο, χωρίς εμφανείς ρωγμές και τρύπες, με ευκολίες αποστράγγισης. Οι τοίχοι, οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να διατηρούνται καθαρά και καλοσυντηρημένα. Τα παράθυρα πρέπει να είναι τοποθετημένα τουλάχιστον ένα μέτρο πιο ψηλά από το ύψος στο οποίο βρίσκονται οι φιάλες ώστε να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι πόρτες πρέπει να κλείνουν ερμητικά σε περιόδους αδράνειας ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι από τρωκτικά και έντομα. • Οι διάδρομοι εντός του αποθηκευτικού χώρου πρέπει να έχουν τέτοιες διαστάσεις ώστε να διευκολύνουν τις εργασίες. Τα προϊόντα θα πρέπει να τοποθετούνται σε ικανή απόσταση από τους τοίχους. • Ο φωτισμός των αποθηκευτικών χώρων πρέπει να είναι επαρκής ώστε να διευκολύνονται οι εργασίες που λαμβάνουν χώρα στις αποθήκες, αλλά όχι υπερβολικά έντονος ώστε να δημιουργήσει προβλήματα στο τελικό προϊόν. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0