Οδηγός Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες

1.1 Εισαγωγή Ο παρών «Οδηγός Υγιεινής» είναι ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ή νερού πηγής και στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες, με σκοπό τη συμμόρφωση τους προς τους περί της Υγιεινής και του Επίσημου Ελέγχου Τροφίμων Κανονισμών του 2006, οι οποίοι εκδόθηκαν για την ολοκλήρωση της εναρμόνισης προς τον Κοινοτικό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29 ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων. Το εμφιαλωμένο νερό είναι δυνατόν να μολυνθεί με χημικές ουσίες ή παθογόνους μικροοργανισμούς. Η παρουσία των χημικών ουσιών μπορεί να προέρχεται από παραπροϊόντα απολύμανσης του εξοπλισμού (παρουσία βρωμικών, υπολειμματικό χλώριο κ.ά.), από κακό σχεδιασμό του εξοπλισμού ή κακής συντήρησής του (π.χ. κίνδυνος διαρροής λαδιού μηχανής), από τη χρήση ακατάλληλων ή ακάθαρτων υλικών συσκευασίας (μετανάστευση μονομερών ή ρύπων), από το περιβάλλον κατά την αποθήκευση, από ελλιπή προστασία της πηγής υδροληψίας κ.ά. Η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών οφείλεται κυρίως στα υλικά συσκευασίας (ελλιπής πλύση γυάλινων φιαλών), στον εξοπλισμό (μη υγιεινού τύπου σχεδιασμός, με πολλά νεκρά σημεία και δυσκολία στον καθαρισμό και την απολύμανση), στο προσωπικό (ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων) και στον περιβάλλοντα χώρο. Η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών είναι δυνατόν να οφείλεται, επίσης, σε μολυσμένη πηγή υδροληψίας ή σε μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα. Η παρουσία ξένων σωμάτων όπως θραύσματα γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, σκόνης και ακαθαρσιών είναι δυνατή και θα πρέπει να αποφεύγεται με την αυστηρή εφαρμογή κανόνων υγιεινής. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι κυριότερες πηγές επιμόλυνσης του εμφιαλωμένου νερού. Κυριότερες πηγές επιμόλυνσης εμφιαλωμένου νερού Τύποι επιμόλυνσης Μικροβιολογικός Χημικός κίνδυνος Φυσικός κίνδυνος Προέλευση κινδύνου κίνδυνος κίνδυνος Ξένα σώματα Νερό (ως πρώτη ύλη) Χ Χ Χ Εξοπλισμός Χ Χ Χ Χ Προσωπικό Χ Χ Χ Επιστρεφόμενες φιάλες ΧΧ Χ Χ Χ Χ Υλικά συσκευασίας Χ o Χ μιας χρήσης Περιβάλλον Χ o o Χ Περιστασιακός κίνδυνος Χ Χ Περιστασιακός κίνδυνος που χρειάζεται αυστηρή παρακολούθηση o Μικρός κίνδυνος ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού και διάθεσης νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες 5 ΜΕ Ρ ΟΣ 1 Γ Ε Ν Ι Κ Α

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0